Svijet
PROSVJED "ŽUTIH PRSLUKA" OZBILJNO UZDRMAO PREDSJEDNIKA

Blokirane srednje škole u Francuskoj
Objavljeno 3. prosinca, 2018.
Više od stotinu srednjih škola u Francuskoj bilo je u ponedjeljak ujutro djelomično ili posve blokirano zbog prosvjeda protiv reforme obrazovanja i, ponegdje, u znak potpore pokretu "žutih prsluka", pokazuju prvi podaci ministarstva obrazovanja.


Ključni zahtjevi srednjoškolskih sindikata odnose se na reforme mature i srednjih škola, kao i platformu za pristup višem obrazovanju Parcoursup. Sindikat SGL u priopćenju je izrazio i "potporu miroljubivim žutim prslucima" te žaljenje zbog nasilja počinjenog tijekom vikenda. Prema prvim podacima, prosvjedom su najviše pogođeni Toulouse i Creteil. U Nici, gotovo tisuću srednjoškolaca prosvjedovalo je u znak potpore "žutim prslucima" pozivajući Macrona da podnese ostavku.


Jedan automobil je zapaljen kod srednje škole u Aubervilliersu, jednu stanicu metroa udaljenom od Pariza, gdje se okupilo nekoliko desetaka mladih. U Parizu je zabilježeno desetak pokušaja blokada, ali su brzo spriječene. Ni jedna ustanova nije posve blokirana. Prosvjedovalo je i nekoliko tisuća mladih na ulicama Bordeauxa, Limogesa i Paua. Došlo je do sukoba s policijom i nekoliko ljudi je privedeno. Francuski se premijer sastao s vođama opozicijskih stranaka u ponedjeljak, dok predsjednik Emmanuel Macron traži način za suzbijanje prosvjeda zbog visokih troškova života, koji su prerasli u rasprostranjene nerede i vandalizam u Parizu prošloga vikenda. Pobuna "žutih prsluka" izbila je 17. studenoga i ozbiljan je izazov za Macrona.H
Možda ste propustili...

POVIJESNO SUĐENJE BIVŠEM PREDSJEDNIKU

Trump cijeli mjesec na sudu zbog podmićivanja

KOSOVSKI DUŽNOSNIK OPTUŽUJE VLASTI U BEOGRADU

Srbija blokirala autobuse s Kosova na granici s Hrvatskom

VOJNI GUBICI U UKRAJINI

Smrt više od 50.000 ruskih vojnika

Najčitanije iz rubrike