Mozaik
TVRDNJA IZRAELSKIH ARHEOLOGA

Otkriveni prsten mogao bi biti od Poncija Pilata
Objavljeno 3. prosinca, 2018.
Na prstenu pronađenom blizu Jeruzalema možda je ispisano ime Poncija Pilata, rimskog namjesnika koji je prema Novom zavjetu Isusa osudio na smrt na križu, rekli su izraelski znanstvenici. Iako je prsten pronađen prije 50 godina, arheolozi su tek nedavno zamijetili intrigantan natpis i analizirali ga. Ustanovljeno je da na prstenu starom oko 2000 godina grčkim pismom piše "Pilat", objavio je Haaretz.

Pilat je u ono doba bilo rijetko ime i moglo bi pripadati osobi koja je dala Isusa pribiti na križ. "Ne znam ni jednog drugog Pilata iz tog doba, a prsten pokazuje da se radi o čovjeku s ugledom i bogatstvom", rekao je profesor arheologije Danny Schwartz. Prsten je pronađen tijekom iskapanja Herodiuma, palače judejskoga kralja Heroda koji je bio rimski vazal. Palača je sagrađena između 23. i 15. godine prije nove ere nakon što je Herod pobijedio Parte. Sebi u slavu odlučio je sagraditi palaču petnaestak kilometara od Jeruzalema. Rimski dužnosnici koji su upravljali Judejom u ono vrijeme bili su pokapani ondje.

Pilat je bio rimski namjesnik u Judeji od 26. do 36. godine, u vrijeme vladavine cara Tiberija. Prsten mu je mogao služiti kao pečat za svakodnevne upravne poslove i odluke, poput one da Isusa osudi na smrt. Godina i mjesto rođenja Poncija Pilata nisu poznati, a neki su znanstvenici pretpostavili da obitelj vuče podrijetlo iz Samnija u srednjoj Italiji. Pilat je bio peti namjesnik Judeje. Imenovanje za namjesnika provincije pokazuje da je Pilat pripadao viteškom staležu.H
10

godina je Poncije Pilat bio namjesnikom Judeje
Možda ste propustili...

LUKA VIDOVIĆ S PREDSTAVOM “U ČEMU JE TRIK?”

Stiže i u Donji Miholjac i Slatinu

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

U NOVOJ SERIJI “THOSE ABOUT TO DIE” ROLANDA EMMERICHA

Hopkins kao car Vespazijan

Najčitanije iz rubrike