Kultura
“GREŠKA” U ZAGREBU

Izložba nagrađenih studenata
Objavljeno 4. prosinca, 2018.
Izložbu nagrađenih radova s 2. međunarodnog studentskog biennala u galerijskom se prostoru Academije Moderne u Zagrebu može pogledati do 6. prosinca. Izložba je ostvarena u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku, a predstavljena su djela Isidore Todorić (Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Ljubljana), Fione Könz i Gregora Vogela (Zürcher Hochschule der Künste ZHdK, Zürich) te Ivane Škvorčević (AUK). Riječ je o autorima koje je nagradio stručni žiri prošlogodišnjeg, 2. biennala, tematski fokusiranog na "Grešku".

Isidora Todorić u djelu Bijela predstavlja platno obješeno o strop izložbenoga prostora. Umakanjem u bijelu zidnu boju došlo je do ukrućivanja platna, čime je ono dobilo i skulpturalnu dimenziju. Dekonstruirajući smisao klasične slike Todorić je zašla u područje elementarnoga slikarstva pri tome nadilazeći slikarstvo u krutom smislu te riječi.

Könz i Vogel svojim Surogatom prikazuju videozapis neuspjeloga performansa u kojem su akteri trebali zamijeniti svoje životne uloge. "Kroz sposobnost sudionika da usvoje posebnosti ili vidove života svoga dvojnika i ponekad njihova neuspjeha u tom, ‘Surogat‘ nameće pitanje do koje je mjere takvu transgresiju moguće ostvariti", pitaju se autori.

Škvorčević će se predstaviti grafikama na kojima prikazuje otiske vibracija nastalih podražajem autoričina srca – "snimke otkucaja, odnosno vibracije koje nastaju reproduciranjem zvuka na zvučnik glavni su izvori modifikacije koji postupno stvaraju kompozicije". U procesu izrade tih grafika korištena je i kuhinjska sol, koja inače nema primjenu u grafici, a s druge strane autorica aludira na činjenicu da povećan unos soli u organizam šteti radu srca, dovodeći ga u stanje bolesti - piše o izložbi Igor Loinjak, suradnik na projektu. Osnivač i voditelj je mr. art Miran Blažek, asistent na osječkoj Akademiji, kao i Loinjak. N.Vek.
Možda ste propustili...

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike