Autoglas
AUDI A6 45 TDI QUATTRO TIPTRONIC DYNAMIC

Čista dinamika u paru s vrhunskim luksuzom
Objavljeno 4. prosinca, 2018.
Audi A6 u najnovijoj inačici bez premca izgleda najbolje do sada. Dominiraju vrhunska kvaliteta i odlična vozna svojstva

Sjesti za upravljač bilo kojeg modela Audi doživljaj je sam za sebe, no sjesti za upravljač najnovijeg Audija A6, i to još u izdanju 45 TDI quattro tiptronic Dynamic, itekako je trenutak koji mami osmijeh. Provozali smo najnoviji model Audijeve limuzine po autocesti, gradu i otvorenoj cesti i otkrili zašto je ovaj automobil opet u vrhu želja svih poslovnih ljudi.

Audi A6 u svojoj najnovijoj inačici bez premca izgleda najbolje do sada. Iako je na njegovu predstavljanju bilo polemika, kako to zapravo uvijek i bude kada dolazi nešto novo, tek pogledom uživo postajemo svjesni svih linija i lijepog izgleda koje nosi nova „a-šestica“.

Nova unutrašnjost
Unutrašnjost novoga Audija A6 donosi najviše novosti, a sjedanje u novi model bit će poput nečeg novog i neistraženog. Istraženo i poznato bit će samo vrhunska kvaliteta i premium osjećaj koji odiše svakim segmentom ovog automobila. Toliko smisla i filigranski precizne detalje malo gdje još možemo pronaći. Nema tu apsolutno nikakvog traga ni najmanjem lošem spoju ili osjećaju pod prstima. Novi A6 donosi potpuno novi sustav upravljanja, u kojem je fokus na dodirima. U unutrašnjosti dominiraju dva velika zaslona osjetljiva na dodir te treći, ispred vozača, koji je zapravo virtualni kokpit. I ostale brojne tipke izvedene su kao dodirne, poput regulacije grijanja iz pojedinih otvora straga ili tipki za svjetla. Osjetljivost je toliko precizna i napredna da točno zna što je slučajni dodir, a što namjera klika. O samom sučelju mogli bismo knjigu napisati, no donosi sve što danas možete poželjeti u automobilu uz mogućnost modifikacije, personalizacije itd. Napredna multimedija, internet (tu je i 4G modem), navigacija, telefoniranje - sve je tu.

45 TDI
Audi je nedavno uveo novi način označavanja snage svojih modela, brojkama. Tako se daje do znanja kolika je snaga pojedinog modela bez isticanja obujma motora, kao što je bilo prije. Kako je većina modela danas neki oblik hibrida, a i snaga je relativan pojam, jer stiže iz brojnih izvora (električni motor, motor s unutarnjim izgaranjem itd.), ovakva oznaka ima više smisla. Tako "45" na našem Audi A6 45 TDI quattro tiptronic Dynamicu označava 3.0 TDI koji raspolaže s čak 231 KS, u paru s fenomenalnim 8-brzinskim tiptronic automatskim mjenjačem. Vožnja s ovom konjicom ono je što bi trebalo biti srž poslovne limuzine. Automobil ubrzava munjevito, pretječe za treptaj oka, a pruža udobnost krstarećeg broda. U našoj kombiniranoj vožnji poslovično štedljiv TDI tražio je samo oko 5,5 litara na 100 km, bolje definitivno ne može. Za sigurnost tu je hrpa radara, kamera, senzora, zapravo svega što danas možete zamisliti dostupnim u autoindustriji. Audi A6 mogao bi ispisati još stranice i stranice teksta, no najbolju priču pričaju fotografije. Za one koji već dižu štednju i spremaju se za kupnju, spomenimo iznos od gotovo 690 tisuća kuna, koliko je koštao naš testni model. No, da nije naših poreza, ovaj bi auto bez problema bio i 100 tisuća kuna povoljniji.

Marin Režić
Moderna linija
U dizajnerskom izričaju napravljen je znatan odmak od prošlog modela, ponajviše novim prednjim krajem, koji izgleda šire zahvaljujući golemoj rešetki hladnjaka. Prednja svjetla znatnije su urezana u prednji branik pa djeluju moderno i znatno drukčije od dosadašnjih. Linija koja se proteže od prednjeg do stražnjeg kraja pomalo se gubi na vratima i B nosaču, no i dalje stavlja naglasak na mišićavost novog Audija A6. Stražnji kraj donosi novi sklop LED svjetala, koja djeluju povezana kromiranim letvicama.
690.000

kuna cijena je testiranog modela
5,5

litara potrošnja je na 100 kilometara
Za sigurnost se brinu i radari, kamere, senzori... sve što možete zamisliti dostupnim u autoindustriji