Sport
ŽDRIJEB KVALIFIKACIJA ZA EURO 2020.

Hrvatska izbjegla
potencijalne “mine”
Objavljeno 2. prosinca, 2018.
Svjetski doprvaci igrat će u skupini s pet reprezentacija, protiv Walesa, Slovačke, Mađarske i Azerbajdžana

Hrvatska nogometna reprezentacija plasman na Euro 2020. godine nastojat će izboriti kroz kvalifikacijsku skupini E protiv Walesa, Slovačke, Mađarske i Azerbajdžana. Rezultat je to jučerašnjeg ždrijeba u Dublinu, u kojem je Hrvatska bila jedan od deset nositelja i nakon kojeg možemo biti vrlo zadovoljni.

Izbjegnuti su neki potencijalni nezgodni suparnici, prvenstveno Njemačka, koja je zbog loših rezultata u Ligi nacija bila svrstana u drugu jakosnu skupinu. Također, dobra je vijest da nas je "zaobišla" iz trećeg "bubnja" Srbija, ne zbog toga što bi "vatreni" trebali strijepiti nad kvalitetom istočnih susjeda, nego zbog izbjegavanja nepotrebnih visokih tenzija, koje bi te utakmice nesumnjivo donijele. I iz četvrte jakosne skupine prijetili su neki nezgodniji suparnici, poput Grčke ili Rumunjske, iako je jasno kako bi i protiv njih svjetski doprvaci bili favoriti za prolazak. Isto tako, povoljnim se može ocijeniti i što je Hrvatska smještena u skupinu s pet reprezentacija, pa će jedan kvalifikacijski "prozor" biti slobodna, i to onaj u lipnju, na kraju sezone.

Prvi puta
"putujući Euro"
Euro 2020. godine prvi puta neće imati jednog ili dva domaćina, nego će se odigrati širom Europe, u čak 12 zemalja. Gradovi domaćini 16. prvenstva "starog kontinenta" su Amsterdam (Nizozemska), Baku (Azerbajdžan), Bilbao (Španjolska), Bukurešt (Rumunjska), Budimpešta (Mađarska), Dublin (R. Irska), Glasgow (Škotska), Kopenhagen (Danska), London (Engleska), München (Njemačka), Rim (Italija) i St. Petersburg (Rusija). Euro će trajati od 12. lipnja do 12. srpnja 2020. godine, a polufinala i finale će se igrati na londonskom Wembleyju. Kvalifikacije će trajati samo sljedeće godine, od ožujka do studenog, kroz koje će plasman na završnicu izboriti po dvije najbolje reprezentacije iz svake od deset skupina. Preostala četiri sudionika "iznjedrit" će doigravanje Lige nacija, krajem ožujka 2020. godine, u kojem će se naći pobjednici skupina jakosnih liga, odnosno po četiri reprezentacije iz svake jakosne lige (A-D) koje već nisu izborile Euro, te će svaka jakosna liga dati po jednog predstavnika.

Sam ždrijeb imao je nekoliko restrikcija, pa se tako znalo da će sudionici Final Foura Lige nacija (Engleska, Nizozemska, Portugal, Švicarska) igrati u skupinama s pet reprezentacija. Uz to, bili su uvjeti da se u istoj skupini ne mogu naći više od dvije zemlje domaćina, da ne mogu biti više od dvije zemlje koje su iznimno udaljene, kao i maksimalno dvije sa "zimskim" uvjetima, dok se neke reprezentacije nisu mogle susresti zbog političkih razloga. Ipak, unatoč svemu, ždrijeb je protekao glatko, bez previše "pretumbacija".

"Vatreni" uspješni protiv suparnika
Hrvatska je na Euru do sada igrala pet puta, propustila je samo onaj 2000. u Belgiji i Nizozemskoj, te je veliki favorit naše skupine E. Razlog je prvenstveno u kvaliteti momčadi koju je izbornik Zlatko Dalić posložio, i koja je ljetos dosegla povijesni rezultat finalom na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, te ima nedvojbeno kvalitetniji kadar od naših suparnika. Uz to, do sada su "vatreni" imali iznimno povoljna iskustva u dvobojima s ovim reprezentacijama, ne izgubivši niti jedan kvalifikacijski susret, a samo se sa Slovačkom nismo susretali u službenim utakmicama. Protiv Slovaka imamo jedina dva poraza (u prijateljskim utakmicama) u ukupno 19 utakmica (devet pobjeda, osam remija) protiv reprezentacija iz naše skupine. U službenim utakmicama, igrali smo s Walesom za plasman na SP 2014. (dvije pobjede), s Mađarskom za SP 2006. (pobjeda i remi), a protiv Azerbajdžana za Euro 2016. (pobjeda i remi), uz ukupnu razliku pogodaka 13:1. Što je važnije, na sva ta velika natjecanja smo se plasirali. Ipak, treba se prisjetiti i kako je baš taj remi s Azerbajdžanom, te odmah potom poraz od Norveške, stajao izborničke klupe Niku Kovača, te je Hrvatska iz dobitne situacije plasman na Euro morala tražiti kroz dodatne kvalifikacije.

Ipak, za očekivati je kako si ni Dalić, a ni hrvatski nogometaši, neće dopustiti bilo kakvo opuštanje te da će bez većeg stresa mirno proći kvalifikacije i izboriti nastup na još jednom velikom natjecanju.

Goran Roguljić
Skupine
 

SKUPINA A:
Engleska, Češka, Bugarska, Crna Gora, Kosovo

SKUPINA B:
Portugal, Ukrajina, Srbija, Litva, Luksemburg

SKUPINA C:
Nizozemska, Njemačka, Sjeverna Irska, Estonija, Bjelorusija


SKUPINA D:
Švicarska, Danska, Republika Irska, Gruzija, Gibraltar

SKUPINA E:
Hrvatska, Wales, Slovačka, Mađarska, Azerbajdžan

SKUPINA F:
Španjolska, Švedska, Norveška, Rumunjska, Farski Otoci, Malta

SKUPINA G:
Poljska, Austrija, Izrael, Slovenija, Makedonija, Latvija

SKUPINA H:
Francuska, Island, Turska, Albanija, Moldavija, Andora

SKUPINA I:
Belgija, Rusija, Škotska, Cipar, Kazahstan, San Marino

SKUPINA J:
Italija, Bosna i Hercegovina, Finska, Grčka, Armenija, Lihtenštajn

Skupina E
 
HRVATSKA

4. na FIFA-inoj ljestvici

Dosadašnji nastupi na Euru: 5

Najveći uspjeh na Euru: četvrtfinale (1996., 2008.)

WALES

19. na FIFA-inoj ljestvici

Dosadašnji nastupi na Euru: 1

Najveći uspjeh na Euru: polufinale (2016.)

SLOVAČKA

27. na FIFA-inoj ljestvici

Dosadašnji nastup na Euru: 1

Najveći uspjeh na Euru: osmina finala (2016.)

MAĐARSKA

51. na FIFA-inoj ljestvici

Dosadašnji nastupi na Euru: 3

Najveći uspjeh na Euru: 3. mjesto (1964.)

AZERBAJDŽAN

107. na FIFA-inoj ljestvici

Dosadašnji nastupi na Euru: -
Termini kvalifikacija (sve u 2019. godini)
 
21. - 26. ožujak (dva kola)

7./8. i 10./11. lipnja (dva kola)

5. - 10. rujna (dva kola)

10. - 15. listopada (dva kola)

14. - 19. studenoga (dva kola)
Možda ste propustili...

DENIS KRSTANOVIĆ, TRENER BSK-A

Šibenik se nije javio, ne nude stimulaciju

RUKOMETAŠICE OSIJEKA DOČEKUJU LIDERA

Protiv Podravke iskušati neke varijante

Najčitanije iz rubrike