Novosti
KAMPANJA ZA PROMOCIJU ZDRAVIH OBROKA U ŠKOLAMA

Višak kilograma ima svaki treći jedanaestogodišnjak
Objavljeno 3. prosinca, 2018.
Kampanja je potrebna jer dvije trećine djece imaju loše prehrambene navike

S posljednjim danom studenoga počela je realizacija projekta "Možeš li odoljeti?" - javnozdravstvena crowdfunding kampanja u sklopu koje će se prodajom kalendara nastojati prikupiti novac kojim će se jednoj ili više osnovnih škola pružiti mogućnost uvođenja prehrane za zdravu djecu i dodatne prehrane za djecu s posebnim prehrambenim potrebama u okviroma Healthy Meal Standarda.

- Cilj ovog javnozdravstvenog crowdfunding projekta je skupiti novac te pružiti jednoj školi u Hrvatskoj mogućnost uvođenja Healthy Meal Standarda (HMS), uključujući edukaciju roditelja i izradu edukativnih materijala o prehrani za djecu od 1. do 4. razreda, s obzirom na to da Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da svako treće dijete od 11 godina u EU-u ima problema s viškom kilograma, da samo 56 posto djece svakodnevno doručkuje, a da 76 posto djece ne konzumira dovoljnu količinu voća i povrća. Osnovne škole mogu se samostalno prijaviti za sudjelovanje u projektu preko online obrasca, prilaganjem fotografije svoje škole u poveznici s prehranom, uz kratak opis zašto bi baš njihova škola trebala dobiti HMS do 7. prosinca 2018. u ponoć. Fotografije i kratka izjava osnovne škole objavit će se na facebook-stranici Healthy Meal Standarda, gdje će biti omogućeno i glasanje. Molimo sve zainteresirane za transparentno glasanje "lajkanjem", bez lažnih profila, koje ćemo provjeravati. Natječaj u obliku glasanja za pojedinu osnovu školu bit će otvoren od 7. prosinca 2018. do 7. siječnja 2019., a proglašenje pobjednika bit će u ponedjeljak, 14. siječnja 2019. Pobjednik - osnovna škola - birat će se na temelju dvaju osnovnih kriterija. Prvi je kriterij da pobjedu odnosi ona škola koja skupi najviše "lajkova" na facebook-stranici Healthy Meal Standarda, a u uži izbor ulaze tri škole. Drugi kriterij je da prednost u užem izboru imaju škole koje se nalaze u županijama s nižim indeksom razvijenosti, gdje će stručni tim Healthy Meal Standarda odabrati jednu školu - objašnjava magistra nutricionizma Diana Gluhak Spajić, začetnica Healthy Meal Standarda - prvog sustava u svijetu za certificirane zdrave jelovnike u objektima društvene prehrane.

Certifikat potvrđuje kvalitetu
"Sustav educira osoblje i izrađuje jelovnike za posebne prehrambene potrebe te kvalitetnu provedbu okrunjuje certifikatom. Edukacije i jelovnici objedinjeni su pod hrvatskim jamstvenim žigom i certifikatom, koji je od 17. ožujka 2017. postao i međunarodno priznat od Mediteranske turističke fondacije. U Hrvatskoj su potporu Healthy Meal Standardu dale institucije poput Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, NZJZ-a ‘Dr. Andrija Štampar‘, Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatske gospodarske komore i mnogih drugih. Za razliku od drugih sličnih standarda u području turizma, ugostiteljstva i prehrane, koji su u pravilu primjena općih propisa i standarda s internim i tehničko-tehnološkim učincima, ali bez vidljivih promotivnih i tržišnih efekata za krajnje korisnike (npr. uspostava sustava HACCP u skladu sa zakonskim zahtjevima, certificiranje prema Codex Alimentariusu i za certificiranje prema standardima IFS Food i IFS Logistics), Healthy Meal Standard je sustav koji omogućuje izravno obraćanje skupinama gostiju s posebnim prehrambenim potrebama, od kojih svaka samo na europskoj razini ima stotinjak milijuna članova", kaže Gluhak.

Stručnjaci izradili kalendar
U izradi kalendara sudjelovao je cijeli tim stručnjaka u organizaciji tvrtke Red Fork. Svaki mjesec u kalendaru povezan je s određenom bolesti u svijetu, a modeli su istaknute osobe - profesori, znanstvenici, sportaši, umjetnici, poduzetnici i druge javne osobe, koje drže hranu štetnu za bolest predstavljenu u "njihovome" mjesecu. Također, kalendar uz modele ima objašnjenja i opise vezane uz pojedine mjesece i tegobe.

Ivana Solar
Zdrava prehrana nije za sve jednaka
“Želimo odraslim osobama kalendarom približiti edukativni segment kampanje, s ciljnom porukom da hrana direktno utječe na naše tijelo te da zdrava prehrana nije za sve jednaka. Zdrava prehrana za bubrežnog bolesnika i osobu sa šećernom bolesti znači posve drukčije prehrambene preporuke. Neke bolesti i stanja možemo spriječiti dobrim odabirom od dječje dobi, a neke možemo uspješno liječiti i prehranom, poput celijakije. Također, umjetnički želimo približiti koncept utjecaja hrane na tijelo, pri čemu smo hranu naslonili direktno na kožu, jer iz kože u konačnici ne možemo pobjeći i hrana je ono od čega si izgrađen. Ono što jedeš, to si ti. Nadamo se da će odrasli, kojima će ovaj kalendar biti interesantan, prenijeti svijest o zdravoj prehrani na djecu i aktivno utjecati na to da se prehrana u osnovnim školama prilagodi onome što propisuju naše nacionalne smjernice, ali i da će se ta kvaliteta održati. Mi vjerujemo da i djeca s posebnim prehrambenim potrebama, poput djece oboljele od šećerne bolesti, bolesti bubrega ili alergija, trebaju imati provjerenu i sigurnu hranu u javnim ustanovama, pogotovo osnovnim školama i vrtićima”, poručuju organizatori kampanje.
Samo 56 posto djece svakodnevno doručkuje, a 76 posto djece ne konzumira dovoljnu količinu voća i povrća
Možda ste propustili...

GEOPOLITIČKE OKOLNOSTI I EUROPLJANI

Više od 80 posto hrvatskih građana naklonjeno EU-u

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament

Najčitanije iz rubrike