Kultura
PREDSTAVLJENA KNJIGA MAROJA MIHOVILOVIĆA

Kolači omame Vilme slatki su okusi davnog, zaboravljenog vremena
Objavljeno 2. prosinca, 2018.
OSIJEK

Osječanka Vilma Vukelić, rođena Miskolczy, bila je književnica, prevoditeljica, intelektualka, supruga, majka četvero djece, stroga domaćica, ali i vrsna kuharica. I baš o tom kulinarskom dijelu bila je riječ na promociji knjige "Kolači moje omame Vilme", koju potpisuje Vilmin unuk Maroje Mihovilović, organiziranoj u hotelu Waldinger.

Predstavljač knjige, prof. dr. Vlado Obad, vrsni poznavatelj književnog opusa Vilme Vukelić, prevoditelj s njemačkog jezika njezinih memoara "Tragovi prošlosti", govorio je o književnom radu ove vrhunske intelektualke, građanskom štihu koji dolazi do izražaja u svakom retku ove zanimljive knjige, koja je mnogo više od obične kuharice.

Svjedoči tomu dolazak na promociju gradonačelnika Ivana Vrkića, koji je istaknuo da je Vilma Vukelić dio identiteta Osijeka. Jer "Kolači moje omame Vilme" osječka je knjiga, govori o osječkim obiteljima Miskolczy, Vukelić, Mihovilović, recepti su pisani u Osijeku i dio su građanske tradicije ove iznimne osječke obitelji. O tomu svjedoči poglavlje knjige naslovljeno Kuća obitelji Miskolczy, kao i poglavlje Bogat i dramatičan život Vilme Vukelić, u kojima autor Maroje Mihovilović donosi sukus bogate povijesti svoje obitelji o kojoj je pisao u opsežnoj knjizi "Mi djeca Solferina".

Poveznicu s Osijekom istaknuo je i Berislav Mlinarević, vlasnik hotela Waldinger: "Upravo je slikar Waldinger bio Vilmin učitelj risanja, a ona se igrala u ovom dvorištu."

- Ovo je knjiga sjećanja na moju omamu. Ona sadrži 35 recepata poznatih božićnih kolača koji su nam svima poznati, stoga je podnaslov knjige Slatki okusi Austro-Ugarske. "Krivac" za sve je moj kolega novinar Željko Žutelija, urednik knjige, koji je rekao da je omamina stara bilježnica bez korica, njezin podsjetnik za recepte, pravo blago - rekao je autor Mihovilović te dodao da je u knjigu uvrstio i priču o posuđu iz starih kutija.

Recepti su oživljeni u slastičarnici zagrebačkog hotela Esplanade, pod vodstvom Ane Grgić, a brojni posjetitelji ovog ugodnog druženja mogli su ih ne samo gledati na fotografijama Berislave Picek nego i kušati, zahvaljujući Veri Jurić, slastičarki hotela Waldinger i njezinu timu. Predstavljanje su organizirali Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, nakladnička kuća "Profil" i hotel Waldinger. V.Latinović
Ova je knjiga dar Osijeku u predbožićno vrijeme, a osječki dio obitelji jako mi je važan, kaže Mihovilović
Najčitanije iz rubrike