Kultura
CRKVA SV. KATARINE

Obnovljene orgulje
Objavljeno 2. prosinca, 2018.
ZAGREB

U akademskoj crkvi sv. Katarine Aleksandrijske u Zagrebu održan je koncert u povodu obnove orgulja te barokne crkve, starih gotovo dva stoljeća, a koncertu je nazočila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Rektor crkve, koja slovi kao istaknuta građevina hrvatske barokne arhitekture, Vladimir Magić, izrazio je zadovoljstvo tim činom jer, kazao je, skoro je otpisao mogućnost obnove orgulja. Zahvalio je svima koji su u obnovi sudjelovali, a osobito na velikoj potpori Ministarstvu kulture. U crkvi izvrsne akustike uvijek se njegovala lijepa i otmjene glazba, pa nam ovaj čin omogućuje da to nastavimo, kazao je Vladimir Magić.

Nastupio je vodeći francuski orguljaš Thomas Ospital, koji je od 2015. godine na mjestu orguljaša glasovite pariške župne crkve Saint-Eustache i najmlađi je profesor u povijesti Nacionalnog konzervatorija u Parizu. Od 2016. rezidencijalni je orguljaš Francuskog radija u Auditorium Radio France.

Orgulje su napravljene oko 1830. i djelo su slovenskog graditelja Petera Rumpla iz Kamnika, koje je preradio F. Heferer 1891., a kućište im potječe vjerojatno oko 1760. godine.
Hina/D.Kć.
1830.

orgulje su napravljene, a kućište oko 1760. godine
Možda ste propustili...

GALERIJA MODULOR CENTRA ZA KULTURU TREŠNJEVKA

Vesna Špoljar izlaže u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića