Zdravlje
NOVA STUDIJA

Kofein smanjuje porođajnu težinu djeteta
Objavljeno 3. prosinca, 2018.
Trudnice koje konzumiraju kofein, bez obzira na to je li riječ o onom u kavi ili čaju, rađaju manju djecu od onih koje tijekom trudnoće od kofeina apstiniraju, pokazuje nova studija. Znanstvenik sa Sveučilišta u Dublinu Ling-Wei Chen i njegovi kolege proučavali su 941 trudnicu u Irskoj, zemlji u kojoj se čaj pije češće od kave. Više od pola sudionica istraživanja pilo je čaj, a oko 40 posto kavu.Ustanovili su da se na svakih sto miligrama konzumiranog kofeina dnevno tijekom prvoga tromjesječja trudnoće porođajna težina djeteta u prosjeku smanjivala za 72 grama. Skraćivala se i gestacijska dob, dužina trudnoće i opseg glave novorođenčeta. Žene koje su konzumirale najviše kofeina imale su na kraju djecu sa 170 grama manjom porođajnom težinom od onih koje su ga konzumirale najmanje, kaže se u studiji objavljenoj u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition. Na rezultate studije nikakvu ulogu nije imao podatak o tomu dolazi li kofein iz kave ili čaja. "Visok unos kofeina rezultirao je ograničenjem dotoka krvi u posteljicu, što bi moglo imati utjecaja na rast ploda", objasnio je Chen.

Šalica od 12 unca (3,5 dl) kuhane kave sadrži oko 200 mg kofeina. U čaju ga ima manje, oko 83 mg u šalici iste veličine.

Čini se da šira javnost nije svjesna toga da i čaj sadrži kofein, rekla je Catherine Phillips s istog sveučilišta. "Zato bi trudnice i to morale uzeti u obzir, posebice u zemljama u kojima je čaj dominantniji izvor kofeina." Svjetska zdravstvena organizacija ženama preporučuje unos kofeina manji od 300 mg dnevno, a Američki savez ginekologa i opstetričara još i manje, 200 mg. Ova studija pokazuje da je oboje, čini se, previše, ističe kalifornijski znanstvenik, dr. De-Kun Li, koji nije sudjelovao u istraživanju. Te preporuke ionako treba shvatiti kao grube referentne točke. Biološki je nevjerojatno da je 300 mg riskantno, a 299 sigurno", rekao je. "Moja poruka bi bila - što manje, to bolje. A ako možete potpuno bez kofeina - najbolje." H
Najčitanije iz rubrike