Zdravlje
LJEKOVITO BILJE: VANILIJA

Slatka kraljica začina djeluje stimulativno
Objavljeno 3. prosinca, 2018.
Najčešće se koristi za aromatiziranje kolača, pudinga, nabujaka, napitaka i slatkih umaka

Domovina vanilije je Meksiko. Ime dobiva prema španjolskoj riječi vainilla - vaina što znači korica mača, zbog sličnosti s mahunom vanilije.

U Europu je donosi španjolski osvajač Herman Cortes 1519. godine. Asteški vladar Montezuma uživao je piti mješavinu kakaa, vanilije i meda, napitak koji je oduševio osvajače. Podanici Montezumina carstva vaniliju nazivaju crni cvijet i njime su začinjali svoj kakao, proizvodili parfem i čak plaćali porez vanilijom. Nizozemci 1819. prenose sadnice na otok Javu, gdje se nakon mnogih pokušaja i prihvaća.

Orhideja penjačica
Vanilija je trajna biljka penjačica duge stabljike kojom se penje po drveću. Listovi su joj mesnati, uski i jajoliki. Cvijet je zelenožut. Vanilija je mahuna, tj. nepotpuno dozreo tobolac orhideje penjačice. Mahuna ili štapić, dužine do 30 cm i širine 6 - 8 cm, spljoštenog je i malo zavinutog oblika. Može se oprašivati i ručno. Cvjeta u svibnju i lipnju. Mahuna ima ugodan i jak miris, a okus slatkasto oštar. Uzgaja se plantažno, najviše u Meksiku. Uspijeva i u toplijim krajevima Europe. Mahune se beru dok su zelene, a sušenjem poprimaju smeđu boju. U procesu sušenja dolazi do fermentacije i pojačavanja mirisa.

Najvrjedniji sastojak je gluco-vanilin, a ima ga 0,75-2,90 posto, zatim gluco-vaniliniski alkohol, tanin, vanilinska kiselina, smola, masti, gorke tvari, guma, šećer. Vanilija je kraljica među začinima za slatka jela. Najčešće se koristi za aromatiziranje kolača, pudinga, nabujaka, slatkih jela, napitaka i slatkih umaka. Dominantna je u kemijskoj i prehrambenoj industriji. Najviše se koristi vanilin-šećer, koji se danas proizvodi od umjetnog vanilina.U dijetalnim jelima koristi se ponajprije zbog arome jer njezin okus svi bolesnici prihvaćaju, ali i zbog ljekovitih svojstava i popravljanja lošeg okusa drugih ljekovitih pripravaka. Za vaniliju se kaže da ima općenito stimulativna svojstva. Eterično ulje vanilije koristimo za njegu suhe i osjetljive umorne kože te za masažu cijelog tijela kod stresnih stanja organizma.

Zapadna pučka medicina koristi vaniliju za liječenje groznice, histerije, nesanice, opće slabosti organizma, reume, slabe seksualne potencije, umora itd.

Pravi ili umjetni šećer
Vizualna razlika između pravog i umjetnog vanilin-šećera je u tome što pravi ima crnosmeđe točkice koje su ostatak mljevene mahune, a umjetni vanilin-šećer potpuno je bijel.

Aromatiziranje vanilijom
Začinjanje i aromatiziranje određenih namirnica cijelim štapićem vanilije obavlja se na sljedeći način: kratko se kuha štapić vanilije zajedno s jelom koje se želi začiniti, zatim izvadi, ohladi i pohrani u posudu sa šećerom koja se potom dobro zatvori. S vremenom i sam šećer postaje jako aromatiziran te se on koristi kao začin u slatkim jelima. Vanilija se uvijek mora držati u zatvorenoj posudi.

Jasminka Knežević
Sam quam qui dolore lam earibus dandis et esto dolupta illecta sum am eost, si blaborerit mi, si volecup
NA274 ndamlicides
Dectum no. Simus itilles pro vivirmi hinum. Fici et ina ca re aus coente caet; ex non it fini perbemorusce niae, ditemen itiorsus invertus imis, suncule rfendam derei pl. Gra vilicaurnit ocut voltors patrit; int. Opterfes An ad adhuceps, que rem. Elibem mordio, nonsigilius.
Možda ste propustili...

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa