Regija
ADVENT U VINKOVCIMA

Pia Tolušić upalila prvu
adventsku svijeću u Vinkovcima
Objavljeno 2. prosinca, 2018.

VINKOVCI

Procesijom župljana Župe sv.Vinka Pallotija u Vinkovcima koji su pjevali božićne pjesme od svoje Župe do središnjeg  parka započelo je paljenje prve adventske svijeće u sklopu ''Adventa u Vinkovcima''.

Župljani predvođeni svojim paterom Ilijom Sudarom i zborom napravili su lijep dekor oko četiri adventske svijeće u središnjem vinkovačkom parku, a prvu adventsku svijeću upalila je desetogodišnja Pia Tolušić  iz Župe sv.Vinka Pallottija.

- Bila sam jako uzbuđena i sada mi je drago da sam upalila prvu svijeću, a od ovih blagdana očekujem puno radosti, molitve i zabave, rekla je Pia Tolušić.

Među onima koji su procesiju dočekali uz adventski vijenac bio je i Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.

 - Pred nama je Došašće i mislim da s ovom prvom svijećom trebamo, kako je i rečeno, otvoriti srca da nam se ispune ljubavlju, nadom, vjerom i da ova četiri tjedna provedemo u ljubavi i veselju sa svojim bližnjima jer to je nešto što nam je svima potrebno. Mi smo i grad i narod koji živi vjeru, koji živi svoju tradiciju i to i jeste jedini način da napredujemo u budućnosti, da imamo ljepšu sljedeću godinu. Kada smo svi zajedno, kada se kroz ovo vrijeme Došašća ispunimo ljubavlju, ispunimo nadom za bolje sutra, vjerujem da će nam svima biti puno lakše i jednostavnije ostvarivati svoje rezultate, ali isto tako i dočekati Božić na najbolji mogući način kako to i radimo u našim vinkovačkim domovima”, istaknuo je Bosančić.

Prema riječima patera Ilije Sudara iz Župe Sv.Vinka Pallottija u većini gradova Došašće je povezano s onim što jest,  s vjerom kao što je i Advent u Vinkovcima.

- To je lijepo, ta procesija iz župa koja kroz grad ide pjevajući i moleći do ovoga mjesta gdje palimo adventske svijeće. Te svijeće, tekstovi koje čitamo i pjesme koje pjevamo potiču nas da još čvršće prionemo uz ono što je poziv i proroka, poziv i Isusa Krista, da svoja srca oslobodimo od onoga što ne valja, da nam ne otežaju kako se ne bismo mogli ustati sa zemlje i malo podići prema nebu i prema čovjeku. Dakle to je ta lakoća srca koju daje Bog, a mi jedni drugima moramo pomoći da Bog dođe u naša srca”, istaknuo je pater Ilija Sudar.

Mario Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike