Svijet
PREDVODNIK JEDNE OD NAJMOĆNIJIH AMERIČKIH POLITIČKIH DINASTIJA

Umro George H. W. Bush
Objavljeno 1. prosinca, 2018.

WASHINGTON

George H.W. Bush, 41. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država koji je okončao hladni rat i oslobodio Kuvajt od Sadama Huseina, umro je u petak u dobi od 94 godine, samo nekoliko mjeseci nakon supruge Barbare, žene koju je volio cijeloga života.

Senatorov sin, zastupnik u Kongresu, diplomat, šef CIA-e, zamjenik predsjednika, predsjednik (1989.-1993.), otac dvojice guvernera od kojih je stariji,  George W. Bush proveo 8 godina u Bijeloj kući, George Bush stariji je utjelovljavao plemstvo Istočne američke obale, bez obzira na teksaške korijene.

U predgrađu Bostona, u Massachusettsu je 12. lipnja 1923. rođen George Herbert Walker Bush. Njegov otac Prescott je poslovni čovjek koji je postao bankar na Wall Streetu i predstavnik Connecticuta u američkom Senatu tijekom 1950-ih i 1960-ih.

Studirao je na Phillipsu, iako je bio primljen na prestižni Yale, i 1942. se prijavio u ratnu mornaricu i s 18 godina postao najmlađi mornarički pilot. Preživio je pad zrakoplova koji su srušili Japanci 1944. iznad Tihog oceana.

Nakon rata Bush se vjenčao s Barbarom Pierce početkom 1945., završava studij i radi u naftnoj industriji u Teksasu gdje se obogatio i aktivirao u republikanskoj stranci. Prvi od dva mandata u Zastupničkom domu u Washingtonu počinje 1967. a zatim ga predsjednik Nixon 1971. imenuje veleposlanikom u UN-u.

Nakon što je vodio stranku tijekom skandala Watergate, predsjednik Gerald Ford ga imenuje šefom diplomatske misije u Kini. Slijedi čelno mjesto CIA-e s kojeg je maknut dolaskom na vlast demokrata Jimmyja Cartera.

Na republikanskim predizborima za predsjedničke izbore se kandidira 1980., ali pobjeđuje ga Ronald Reagan koji ga bira za potpredsjedničkog kandidata.

Za Busha tada počinje razdoblje od 12 godina u Bijeloj kući, osam kao Reaganov zamjenik da bi zatim bio uvjerljivo izabran njegovim nasljednikom. Njegov predsjednički mandat koincidira sa završetkom hladnog rata u kojemu je postupao izrazito oprezno.

Na invaziju Sadama Huseina na Kuvajt 1990. vrlo je odlučno reagirao i pokrenuo je najveću kopnenu ofenzivu od 1945. Nakon iračkog poraza, njegova popularnost se približava 90 posto i Bush također naređuje vojnu intervenciju protiv panamskog predsjednika Manuela Noriege.

Ti uspjesi u inozemstvu nisu ga spasili od jasnog poraza koji mu je krajem 1992. zadao 22 godine mlađi Bill Clinton. Bush, je nakon što je tijekom predsjedničke predizborne kampanje 1988. obećao da nikada neće povisiti poreze, to čini pod pritiskom Kongresa. Tada Sjedinjene Države proživljavaju recesiju 1991. i 1992. uz jaki porast nezaposlenosti.

Nakon poraza se povukao u predgrađe Houstona, čija međunarodna zračna luka nosi njegovo ime. George H. W. Bush je 2001. postao drugi američki predsjednik, nakon John Adamsa, kojeg je naslijedio sin. George W. Bush  predsjednik je bio od 2001. do 2009., nakon što je bio 5 godina obavljao dužnost guvernera Teksasa.

Bio je izvrstan sportaš, a za 90. rođendan izveo je padobranski skok. George H.W. Bush, poznat i kao "Bush 41"  je bio najstariji živući američki predsjednik, a taj status sada pripada tri mjeseca mlađem Jimmyju Carteru.

Osim Georgea Juniora i Jeba, guvernera Florida od 1999. do 2007. i kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju 2016., George i Barbara Bush imali su četvero djece, od kojih im je jedna kći rano umrla.

Posljednjih godina se kretao u invalidskim kolicima jer je bolovao od Parkinsonove bolesti. U travnju 2018. je uspio doći na pogreb supruge Barabare s kojom je 73 godine proveo u braku i koja je za njega govorila da je bio prvi dečko kojeg je poljubila.(Hina)

Najčitanije iz rubrike