Sport
ŽDRIJEB U DUBLINU

Hrvatska lovi svoje šesto Europsko prvenstvo
Objavljeno 1. prosinca, 2018.
Svjetski viceprvak svrstan je u prvu jakosnu skupinu kvalifikacija za Euro 2020., koje će se održavati u 12 država

U nedjelju (2. prosinca) u Convention Centru u Dublinu održat će se ždrijebanje kvalifikacijskih skupina za Europsko nogometno prvenstvo, koje će se od 12. lipnja do 12. srpnja prvi put održavati u čak 12 europskih zemalja. Usprkos porazu od Engleske na Wembleyu, stadionu na kojem će se 12. srpnja igrati finale Europskog nogometnog prvenstva, a nakon što je izgubila status članice elitne A skupine Lige nacija, hrvatska nogometna reprezentacija ipak je zadržala status nositelja pa će se tako naći u prvoj jakosnoj skupini među deset najboljih reprezentacija iz UEFA-ine Lige nacija.U tom smislu ipak će se naći određene pogodnosti i dirigiranja prilikom ždrijebanja. Hrvatska je, konkretno, u bubnju sa šest reprezentacija, a ne deset koje čine najjaču jakosnu skupinu. Naime, sudionici Final Foura Lige nacija (Švicarska, Portugal, Nizozemska, Engleska) bit će svrstani u skupine A, B, C, D, koje će činiti pet reprezentacija, pa će u “slobodnom terminu”, u lipnju, kada će se u ostalim skupinama igrati kvalifikacije za Euro, oni nastupiti na Final Fouru Lige nacija u Portugalu. Još će jednu skupinu činiti pet reprezentacija (nositelj će biti naknadno izvučen), a preostalih pet skupina (F, G, H, I, J) činit će šest reprezentacija. Postoji još nekoliko razloga i situacija koje će, odlukom UEFA-e, utjecati na konačno ždrijebanje. Naime, zbog političkih razloga nekoliko reprezentacija ne može se naći u istoj skupini (primjerice, Kosovo i Srbija).
U jednoj skupini mogu biti najviše dvije reprezentacije koje će biti domaćin Europskog prvenstva 2020. (EP će se igrati u Engleskoj, Azerbajdžanu, Njemačkoj, Italiji, Rusiji, Nizozemskoj, Španjolskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, Danskoj, Republici Irskoj i Škotskoj), zatim u skupini mogu biti najviše dvije reprezentacije u kojima su zbog hladnoće uvjeti tijekom zime daleko od idealnih (Norveška, Finska, Island, Rusija...), a, primjerice, reprezentacije s krajnjeg sjevera moći će biti s najviše dvije reprezentacije u skupini s krajnjeg juga Europe i obrnuto.
Naravno, hrvatski ljubitelji nogometa i Vatrenih do nedjelje mogu kombinirati idealan ždrijeb i najnepoželjniju skupinu, no, kao što je poznato, bilo koje ždrijebanje je postupak na koji se ne može utjecati (bar nas tako uvjeravaju!, nap. a.).
Tko će aktualnim svjetskim viceprvacima stajati na putu do njihova šestog Europskog prvenstva (od osamostaljenja Hrvatska je propustila samo Euro u Nizozemskoj i Belgiji 2000., nap. a.), doznat ćemo u nedjelju oko 13 sati. Prijenos iz Dublina počet će u 11.45 na Novoj TV.  K. Lacković

JAKOSNE SKUPINE
Sudionici Final Foura Lige nacija: Švicarska, Portugal, Nizozemska, Engleska

Skupina 1: Belgija, Francuska, Španjolska, Italija, Hrvatska i Poljska

Skupina 2: Njemačka, Island, BiH, Ukrajina, Danska, Švedska, Rusija, Austrija, Wales i Češka

Skupina 3: Slovačka, Turska, Republika Irska, Sjeverna Irska, Škotska, Norveška, Srbija, Finska, Bugarska i Izrael

Skupina 4: Mađarska, Rumunjska, Grčka, Albanija, Crna Gora, Cipar, Estonija, Slovenija, Litva i Gruzija.

Skupina 5: Makedonija, Kosovo, Bjelorusija, Luksemburg, Armenija, Azerbajdžan, Kazahstan, Moldavija, Gibraltar, Farski Otoci

Skupina 6: Latvija, Lihtenštajn, Andora, Malta, San Marino
IDEALNA SKUPINA
Hrvatska, Austrija, Finska, Litva, Luksemburg, Andora
SKUPINA SMRTI
Hrvatska, Njemačka, Srbija, Grčka, Makedonija, Latvija
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike