Novosti
JOŠ NEMA FORMALNIH ROKOVA ZA EURO

Građani neće imati troška oko konverzije
Objavljeno 1. prosinca, 2018.
Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je u petak da građani s ulaskom Hrvatske u eurozonu neće imati troška oko konverzije. Vujčić je to izjavio odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za medije u Banskim dvorima, koju je održao zajedno s ministrom financija Zdravkom Marićem nakon prve sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

U okviru ERM II mehanizma nacionalna valuta zemlje članice veže se uz euro i utvrđuje se središnji tečaj, koji je rezultat ravnotežnog tečaja, što znači da valuta ne smije biti ni podcijenjena ni precijenjena. "Troška konverzije neće biti, ona će biti automatska prema tečaju koji će se prethodno utvrditi. U biti, tečaj prema kojem ćemo ući u tečajni mehanizam znat će se vrlo skoro", kazao je Vujčić. Objasnio je da se taj tečaj neće saznati u razdoblju od spomenutih pet do sedam godina, koje se spominje kao rok ulaska u eurozonu, već će to biti vrlo brzo, možda već iduće godine. "To će biti tečaj s kojim ćemo ući u tečajni mehanizam i koji ćemo ‘de facto‘ morati održavati tijekom boravka u tom mehanizmu, što u biti znači da će to biti, uz eventualno vrlo male oscilacije, i tečaj te konverzije", kaže Vujčić.

Ističe da troška za građane neće biti, a sve što imaju u eurima, bilo depoziti bilo kreditne obveze, morat će se mijenjati prema tom ugovorenom tečaju. Na pitanje novinara znači li da će tečaj s kojim ćemo ući u tečajni mehanizam biti vrlo blizak današnjem, ako neće moći znatnije odstupati do iduće godine, Vujčić je kazao kako to znači da će biti blizak onome koji smo povijesno imali, "a kao što znamo, tečaj u Hrvatskoj u posljednjih 25 godina nije puno oscilirao".

Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako eurostrategija nigdje ne navodi formalne rokove oko ulaska u tečajni mehanizam i eurozonu, a kako su tu, s druge strane, i europski partneri koji će pratiti cijeli proces i donositi odluke koje se tiču Hrvatske. Na pitanje novinara o prije spominjanom roku od pet do sedam godina za ulazak u eurozonu, Marić je kazao da se on, u svakom slučaju, može pretpostaviti kao realan. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike