Regija
PP ORAHOVICA REZIMIRA BERBU

Cijena lješnjaka stabilna - oko 2 eura za kilogram
Objavljeno 1. prosinca, 2018.
ORAHOVICA

Poljoprivredno poduzeće Orahovica, vlasnik najveće plantaže lješnjaka u ovom dijelu Europe, zaključilo je još jednu uspješnu uzgojnu godinu. Berba lješnjaka obavljena je na 250 rodnih od ukupno 420 zasađenih hektara lijeske i rezultat je više nego zadovoljavajući.

- U periodu berbe bilo je konstantno suho vrijeme, što nama izrazito pogoduje zbog kvalitete lješnjaka. Sav lješnjak je uskladišten nakon sušenja i pročišćavanja, a ovogodišnja je berba što se kvalitete tiče iznadprosječna, što nas posebno veseli. Što se tiče količine, vjerojatno bi to bila i rekordna godina da proljetni mraz nije odnio danak rezultirajući prosječnim prinosom. U svakom slučaju, mi smo zadovoljni. Ono čime se posebno ponosimo mladi su nasadi lijeske naših kooperanata koji polako dolaze u rod i to je ove godine rezultiralo nešto većom količinom otkupa nego u ranijim godinama te očekujemo kako će se svake sljedeće godine količina otkupljenog lješnjaka znatno povećavati – kaže voditelj Poslovne jedinice voćarstvo-vinogradarstvo Poljoprivrednog poduzeća Orahovica Josip Tokić.

Plantaže lješnjaka ove tvrtke izgledaju vrhunski, uredne su i čiste, što je jedan od iznimno važnih čimbenika vrhunske kvalitete orahovačkog lješnjaka.

- Mi smo to sada doveli na jednu europsku razinu i svake se godine trudimo još malo doraditi. Svoje znanje pokušavamo prenijeti i na naše kooperante, da i njihovi nasadi budu na istoj razini kako bi im proizvodnja bila što ekonomičnija te da nama na kraju prodaju što kvalitetniju sirovinu – nastavlja Tokić.

Što se tiče plasmana, cijena je približno dva eura za kilogram lješnjaka u ljusci, a kako kaže Tokić, najvažnije je da je cijena stabilna i na razini prošlogodišnje.

- Za nas je važno znati da se tursko gospodarstvo oporavilo i samim tim turska je lira jača, što se izravno odražava na cijenu lješnjaka na tržištu u cijeloj Europi. Cijena lješnjaka je unazad dva mjeseca porasla za nekih 15-ak posto i u biti se izjednačila s prošlogodišnjom, kojom smo bili izrazito zadovoljni. Očekujemo da će tako i ostati u godini pred nama. Dio našeg lješnjaka ostat će na domaćem tržištu, a velik dio ide na inozemno. Imamo svoje top-kupce i kod nas i vani, koji su već rezervirali svoje količine, a riječ je o kupcima u Italiji, Austriji, Srbiji, BiH. Moramo svakako istaknuti da sorte lješnjaka koje se uzgajaju u Hrvatskoj nisu na globalnoj razini toliko poznate, međutim, svi proizvođači i prerađivači koji pokusno uzmu naš lješnjak redovito se za njega i opredijele u svojoj proizvodnji, i to zbog same kvalitete i posebno zdravstvene ispravnosti. Ta zdravstvena ispravnost našeg lješnjaka je iznimna, znatno veća od lješnjaka koji dolazi iz Turske, Gruzije i Azerbajdžana, što je primijetilo i tržište i sve više se odlučuje za lješnjak iz ovog dijela Europe – kaže Tokić.

Vladimir Grgurić
NOVI NASADI LIJESKE NA JOŠ 170 HEKTARA
- Sadimo novih 70 hektara vlastitih nasada te u kooperaciji još dodatnih stotinjak hektara. Jako mi je drago da smo uspjeli dio našeg sortimenta proširiti i na zemlje u okruženju, Mađarsku i Sloveniju, gdje je do sada bio prisutan samo sortiment iz Italije. Mi smo se uspjeli nametnuti i velik broj kupaca odlučio je biti naš dugoročni partner - kaže Josip Tokić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike