Osijek
NAKON NESREĆE ODLUČENO

Uklanja se pješački prijelaz na Divaltovoj
Objavljeno 1. prosinca, 2018.
Policija je i prije upozoravala da treba ukinuti pješačke prijelaze na “četverotračnim” cestama tamo gdje nema semafora

Da pješački prijelazi katkad mogu značiti veću opasnost nego da ih na cestama uopće nema pokazalo se bezbroj puta tijekom prometnih nesreća na samim prijelazima. Posljednja u nizu dogodila se prošle srijede na Divaltovoj ispred kućnog broja 36, a godinu prije na istome mjestu, prema podatcima PU osječko-baranjske, jedan je pješak također zadobio teške ozljede nakon naleta automobila. Iako se dvije godine prije toga ondje nisu događale prometne nesreće, policija je od nadležnih službi Grada Osijeka i prije zatražila uklanjanje spomenutog pješačkog prijelaza u Divaltovoj, a što će Grad sljedećeg tjedna i učiniti!

Opasni prijelazi
Iz Grada tako doznajemo da su stručne službe suglasne da se već sljedećeg tjedna ukine sporni pješački prijelaz. Iako svjesni da će biti određenih otpora stanovnika Sjenjaka, iz Grada poručuju da im je sigurnost građana važnija od navika stanovnika koji su naviknuli da ne moraju hodati daleko do sljedećeg pješačkog prijelaza obilježenog semaforom. Iz Grada poručuju da je uklanjanje pješačkog prijelaza također potrebno i zbog ponašanja biciklista koji nerijetko izlijeću na pješački prijelaz, a na mogućnost postavljanja semafora na Divaltovoj ispred broja 36 odgovaraju da se ne može postaviti velik broj semafora na kratkom razmaku i zbog protočnosti vozila. Nedavno postavljeni semafor kraj Osnovne škole Frana Krste Frankopana, poručuju, bio je opravdan zbog učenika koji ondje prelaze cestu.

Inače, policija je od Grada zatražila ukidanje više pješačkih prijelaza, odnosno na onim cestama s više od dva prometna trake gdje su obilježeni, no ne i semaforima regulirani pješački prijelazi.

- Takvi pješački prijelazi potencijalno su opasni jer se vozači u jednom prometnom traku zaustave radi propuštanja pješaka, a vozilo u drugom traku se ne zaustavlja, zbog čega dolazi do prometnih nesreća u kojima stradaju pješaci – stoji u odgovoru PU osječko-baranjske.

Navika pješaka
A ne samo da je policija radi sigurnosti pješaka zatražila ukidanje pješačkih prijelaza nego je prije tri, odnosno prošle godine zatražila i da se kod svih obilježenih pješačkih prijelaza gdje su uz uzdužni rub ceste obilježena parkirališna mjesta, ostavi dovoljan razmak radi preglednosti prilaza pješačkom prijelazu, i to najmanje pet metara, a što regulira čl. 82, st. 1., toč. 1 Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Na spornom pješačkom prijelazu u Divaltovoj ulici postavljeni su stupići koji onemogućavaju parkiranje, no valja podsjetiti da je to učinjeno samo s jedne strane pješačkog prijelaza, no ne i na drugoj. Iz PU osječko-baranjske ističu nadalje da zakonom nije zabranjeno parkiranje kraj ceste, no zbog tako parkiranih vozila vozaču se smanjuje preglednost prilazu pješačkom prijelazu.

Podsjetimo da su u pravo u svrhu sigurnosti u posljednje vrijeme doista na gradskim prometnicama s više od dva prometna traka ukinuti pješački prijelazi. Iz Grada doznajemo da ih je 20-ak, a valja imati na umu da pješaci po navici i nakon ukidanja pješačkog prijelaza nerijetko prelaze cestu "na divlje", a što je također vrlo opasno. Podsjetimo da se takva situacija događala na Europskoj aveniji, gdje su dodatna opasnost bili i biciklisti koji su nerijetko "izlijetali" na pješački prijelaz koji nije bio označen semaforom. Nakon toga su gradske službe postavile zaštitnu ogradu, i to ne u namjeri onemogućavanja parkiranja automobila, već prelaska pješaka. Tada su čak i s obližnjeg Zavoda za oftalmologiju osječkog Kliničkog bolničkog centra potvrdili da su svakodnevno svjedoci prelaska pješaka preko četiri prometna traka, a što je bilo vrlo opasno. Iako je u početku, kako se i sad previđa, bilo otpora i prelaska ceste pješaka po navici, s vremenom se razvila kultura prelaska na obližnjim pješačkim prijelazima označenima semaforom. Može se očekivati da će se i u Divaltovoj, nakon ukidanja pješačkog prijelaza, dogoditi isto.

Marija Mihelić
PU: Pješaci, budite odgovorni!
Policija također apelira i na pješake da su se prije stupanja na pješački prijelaz dužni uvjeriti da ga mogu sa sigurnošću prijeći.

- I pješaci moraju voditi računa o položaju i brzini kretanja vozila, gdje moraju imati na umu i znati da vozilo, koliko god vozač bio pažljiv i kretao se primjerenom brzinom, neće moći zaustaviti, jer se nalazi neposredno ispred obilježenog pješačkog prijelaza - stoji u odgovoru PU osječko-baranjske, dodajući da je posebno važno da pješaci obrate pozornost u slučaju zaleđenog, odnosno snijegom prekrivenog kolnika.
Najčitanije iz rubrike