Osijek
ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP MATICE HRVATSKE

Slavonija i Baranja u Domovinskom ratu
Objavljeno 1. prosinca, 2018.
Peti međunarodni interdisciplinarni znanstveno-stručni skup Slavonija i Baranja u Domovinskom ratu održat će se 3. i 4. prosinca u auli Rektorata Sveučilišta J. J. Stroosmayera u Osijeku.

Organizator skupa je Ogranak Matice hrvatske Osijek, a suorganizatori Filozofski fakultet Osijek, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Koordinacija udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata Osječko-baranjske županije, koja okuplja 22 braniteljske udruge. Pokrovitelj ovogodišnjeg skupa je Osječko-baranjska županija, a osim hrvatskih u njegovu radu sudjelovat će i znanstvenici iz Austrije, Mađarske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

- Ove godine uvodimo jednu novinu, memoaristiku, gdje će osam branitelja koji su izravno sudjelovali u obrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske ispričati svoju ratnu priču. Te ratne priče će zajedno sa znanstvenim radovima biti objavljene u sljedećem zborniku. Živa riječ, braniteljska riječ, izuzetno je važna za istraživanje moderne hrvatske povijesti - rekao nam je prof. dr. sc. Miljenko Brekalo, predsjednik organizacijskog odbora.

Skup će početi rad u ponedjeljak, 3. prosinca, u 11.30. Program će biti bogat, a spektar tema vrlo širok, pa će se tako govoriti o razmjeni ratnih zarobljenika tijekom Domovinskog rata, utjecaju rata na nacionalni sastav Baranje, ratnim štetama na spomenicima kulture u OBŽ-u, ratnom putu 3. brigade, desantu na Knin, maloljetnim dragovoljcima Domovinskog rata i brojnim drugim temama. I. Alilović
Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike