Regija
MED HRVATSKIH PČELINJAKA

O nacionalnoj staklenci za med u Kući meda
Objavljeno 30. studenog, 2018.
Na natječaju za idejno rješenje nacionalne staklenke za med odabran je inovativan rad mlade dizajnerice Klare Marelić
ŽUPANJA

Nacionalna staklenka za med predstavljena je u Kući meda OPG-a Krešimira Čolića i OPG-a Danijela Čajko u Županji u nazočnosti ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.

Riječ je o programu Hrvatskog pčelarskog saveza, u koji se uključila i Hrvatska poljoprivredna agencija, koji je financijski poduprlo Ministarstvo poljoprivrede, a cilj je bio stvoriti prepoznatljivu ambalažu kako bi potrošači bili sigurni da se u njoj nalazi med koji je proizveden u hrvatskim pčelinjacima.

- Staklenku će moći koristiti svi pčelari koji su upisani u upisnik pri Hrvatskom pčelarskom savezu (HPS), Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji, odnosno pri Ministarstvu poljoprivrede. Pčelari koji imaju 30 kilograma meda po košnici mogu dobiti te količine staklenki. Sve će biti strogo kontrolirano, hrvatski med u hrvatskim staklenkama. Što se tiče potrošnje u Hrvatskoj, med se konzumira samo dva kilograma po stanovniku godišnje - rekao je Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede.

Staklenka je inovativnog dizajna, prepoznatljiva oblikom i nosi ugravirani logotip Hrvatskog pčelarskog saveza. Projekt je lani pokrenuo Hrvatski pčelarski savez, koji je suočio s čestim krivotvorenjem meda diljem Hrvatske. Proveden je natječaj na kojem je odabrano idejno rješenje nacionalne staklenke za med mlade dizajnerice Klare Marelić.

- Ova staklenka ima više ciljeva. Prvenstveno, što se pčelara tiče, preko ove staklenke oni će moći okrupniti svoju ponudu, zajednički nastupiti na tržištu i imati zajednički marketing kakavog do sada u pčelarstvu nije bio. Što se potrošača tiče, staklenka je jamstvo da je unutra hrvatski med bez ikakvih miješanja i jamstvo da je on kvalitetan. Ono što je nabitnije jest da ono što je sadržaj staklenke odgovara deklaraciji - rekao je Željko Vrbos, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza.

Staklenka će imati oznaku "Med hrvatskih pčelinjaka" s jedinstvenim brojem za dobivanje svih informacija o proizvodu.

- U okviru naših financijskih sredstava radimo jednu sinergiju na način da će svaka staklenka biti označena i naljepnicom "Med hrvatskih pčelinjaka", koja nosi jedinstven, neponovljiv broj, preko kojega se već sada njegovim ukucavanjem u sustav na našim web-stranicama mogu saznati sve informacije o medu koji će biti pakiran u nacionalnu staklenku. Tu su informacije o pčelarstvu s kojeg dolazi taj proizvod, o vrsti pčelinje paše, o godini proizvodnje - rekao je Zdravko Barać, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije. Hrvatska danas ima 10.000 do 11.000 pčelara. U HPS je uključeno oko 7.500 pčelara, a staklenku može trenutno koristiti 5043 pčelara.

U školske kuhinje 7. prosinca stiže med s hrvatskih pčelinjaka. Kroz medne dane i posebne staklenke, djeci će i na taj način biti ukazano na važnost konzumacije meda za održanje zdravlja.

Prvu nacionalnu staklenku meda napunio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Mario Kokaj
Hrvatska nema potrebe za uvozom meda
Hrvatska ima suficitarnu proizvodnju meda i, prema riječima predsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza Željka Vrbosa, nema mjesta nikakvom uvozu iz drugih država. “Prošle je godine uvezeno 1589 tona meda, a ove godine samo za prvih osam mjeseci 1380 tona. Med koji se uvozi jeftine je nabavne cijene, a prodaje se s našim kvalitetnim medom. Nadamo se da će i zahvaljujući ovoj staklenci hrvatski pčelari moći više tržiti svoj med”, rekao je Željko Vrbos.

Godišnje se u RH proizvede 7000 - 10.000 tona meda, a potrošnja je oko 5,5 tona.
Krešimir Čolić, jedan od vlasnika Kuće meda, kaže da sada imaju 50-ak košnica, a nabavit će još 100
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike