Osijek
OPASNA DIVALTOVA ULICA

Parkirani automobili kao i slabija rasvjeta ugrožavaju pješake
Objavljeno 30. studenog, 2018.
Iz KBC-a Osijek jučer nam je potvrđeno da je teško ozlijeđena djevojka u nesreći u Divaltovoj stabilno

Vezani članci

PROMETNA NESREĆA U OSIJEKU

Djevojka kritično nakon naleta auta

Dvadesetogodišnjakinja koja je u srijedu oko 16.20 teško stradala u naletu automobila u Divaltovoj ulici ispred broja 36 smještena je na Klinici za neurokirurgiju osječkog Kliničkog bolničkog centra. Doznali smo to jučer iz Ravnateljstva KBC-a Osijek, odakle su potvrdili i da je pacijentica stabilno, no zbog njezinih teških ozljeda nisu mogli reći da je izvan životne opasnosti.

Podsjetimo, djevojka je stradala kad je 19-godišnjak vozilom zaobišao automobil koji je 69-godišnji vozač zaustavio u desnom prometnom traku kako bi propustio pješakinju.

- Vozilo 19-godišnjeg vozača udarilo je u pješakinju koja se kretala preko obilježenog pješačkog prijelaza. Zadobila je teške ozljede, a protiv vozača je podnesena kaznena prijava - stoji u odgovoru PU osječko-baranjske.

Kasno, rekli bi stanari tog dijela Divaltove, koji svakodnevno svjedoče kočenju automobila ispred obilježenog pješačkog prijelaza. Nepostojanje svjetlosne signalizacije, slaba rasvjeta, ali i parkiranje automobila tik uz cestu, čak i na manje od zakonom propisanih pet metara prije pješačkog prijelaza, glavni su uzroci ne samo ove nego i drugih nesreća u toj vrlo prometnoj ulici. Zna to dobro i Karmela Brnas, ispred čije se kuće dogodila prekjučerašnja nesreća.

- Začula sam vrisak i nisam odmah pomislila da se dogodilo nešto tako grozno. No čim sam otvorila prozore, imala sam što vidjeti - djevojka je bila ozlijeđena, vani se brzo okupilo dosta ljudi i došla je policija i Hitna pomoć. Nije ovo prvi put da jure ispred moje kuće unatoč obilježenom pješačkom prijelazu. I sama sam jednom gotovo poginula kad sam htjela prijeći cestu. Više automobila u prvom traku stalo je da me propusti, no jednom se vozaču žurilo i izišao je iz kolone ulijevo. Da sam napravila koji korak više, pregazio bi me - posvjedočila je stanarka Divaltove 36, dodavši da, unatoč pojedincima koji se drže prometnih propisa i propuštaju pješake na pješačkom prijelazu, brojni vozači ondje voze kao da nisu u automobilu, nego u avionu. Mišljenja je da bi na tome dijelu trebalo postaviti semafor, ali i bolju rasvjetu.

Znaju to dobro i u Gradskoj četvrti Novi grad, odakle je Gradu Osijeku prije dvije godine poslan zahtjev za postavljanje senzornog prometnog znaka. Predsjednik te četvrti Ivan Karalić kaže kako su još tada bili svjesni da je to mjesto problematično i da postoji opasnost od ugroze pješaka.

- Stoga smo s jedne strane odmah do pješačkog prijelaza postavili stupiće, da bar ondje ne budu parkirani automobili. To je učinjeno, no nedostatak senzornog prometnog znaka i slaba rasvjeta učinili su svoje. Smatram da ondje treba biti puno jače osvjetljenje i bar senzorni prometni znak, ako ne i semafor. Inače, semafor nismo prije tražili na tome dijelu, nego dalje, upravo kako ulica ne bi bila njima "rascjepkana". No vjerujem i nadam se kako će nadležne gradske službe sad nešto poduzeti, jer je, nažalost, postalo više nego očito da je potrebno reagirati i postaviti bar senzorni prometni znak - zaključio je Karalić. Dodajmo tomu da prometni propisi nalažu da automobili ne smiju biti parkirani na manje od pet metara prije pješačkog prijelaza. Međutim, na Divaltovoj su stupići postavljeni samo na jednoj strani pješačkog prijelaza, a s druge je omogućeno parkiranje automobila.

Kako doznajemo iz Grada Osijeka, tamošnje stručne službe jučer su u jutarnjim satima izišle na teren kako bi utvrdile činjenično stanje, kao i mogućnosti da se ovakve situacije ubuduće preveniraju.

Marija Mihelić
BROJNE NESREĆE U DIVALTOVOJ
Prekjučerašnja nesreća samo je jedna u nizu nesreća u Divaltovoj ulici. U studenome 2016. na križanju te i Wilsonove ulice poginula je 67-godišnja biciklistica kad je na nju naletio kamion. Godinu prije u Divaltovoj je poginuo 18-godišnjak kad je zbog brzine sletio u odvodni kanal. Ove godine na uglu Divaltove i Svačićeve dogodile su se dvije prometne nesreće, srećom, bez poginulih.
Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike