Tehno
TEST: HUAWEI WATCH GT

Vrhunski dizajniran sat koji može tjednima bez punjača
Objavljeno 30. studenog, 2018.
Pametni satovi ponovo su in, a Huawei planira potres na tržištu upravo tih uređaja

Osvrnete li se oko sebe, primijetit će te kako sve više osoba nosi pametne satove. Posebice je ovo izraženo kod mlađe populacije koja obične satove više i ne razmatra. Zašto je tomu tako nije teško zaključiti. Živimo u brzom i tehnološki sve naprednijem vremenu, a današnji uređaji u mnogočemu zamjenjuju nekadašnjih pet ili deset uređaja (dobar primjer je pametni telefon koji može zamijeniti računalo, telefon, faks, planer, skener, fotoaparat,…). Upravo zbog tog razloga, pametni sat je ponovo in, jer zašto nositi obični sat koji pokazuje samo vrijeme kada s pomoću pametnog sata možete imati mnoštvo mogućnosti.Boom satova

U posljednje vrijeme kada dobijemo priliku isprobati pametne satove, odmah ih svrstavamo u dvije kategorije. Prva je ona u koju svrstavamo satove koji primarno nude praćenje vaših aktivnosti, a druge je ona, rekli bismo, kategorija pravih pametnih satova koji donose još mnoštvo dodatnih mogućnost poput, primjerice, poziva, plaćanja, kalendara,… Ono što očigledno vidimo pravi je boom satova prve kategorije, dakle pratitelja aktivnosti. Takvi satovi primarno služe praćenju svih vaših aktivnosti, ali imaju i pokoju funkcionalnost ‘‘pravih‘‘ pametnih satova, poput prikaza poruka, upravljanja multimedijom, odgovora na poziv i slično. Upravo takvi satovi najbolja su ulaznica u svijet pametnih satova, posebice ako ste do sada koristili klasične satove. Huawei Watch GT savršeni je primjer sata koji služi za praćenje aktivnosti. Krenut ćemo od njegova izgleda. Pametni satovi stižu u pakiranju kao i klasični satovi, a to znači kockasto pakiranje čijim otvaranjem odmah nas dočekuje – sat. Uz njega stiže i kabel, tj. adapter za punjenje i to je više-manje sve. Huawei Watch GT izrađen je od plastike i silikonskog remena. Iznimno je lagan, a unatoč nedostatku plemenitih materijala, sat izgleda odlično. Elegantno i sportski u isto vrijeme, ovaj ćete sat ponijeti i na svadbu i na plivanje. Nakon uključivanja kreće postavljanje sata. Moramo priznati da je ovaj korak malo iritantan, jer za razliku od nekih drugih satova, Huawei Watch GT traži obvezno prvo povezivanje s telefonom. Dakle, ako ste nestrpljivi – ništa od brzine. Sam postupak nije dug, ali zahtjeva instalaciju aplikacije naziva Huawei Zdravlje, još jedne za Huawei usluge, aktivaciju GPS-a, i spremni ste. U većini slučajeva, sat će se odmah i ažurirati na najnoviju verziju softvera i to je to, konačno imamo sat!

Trži, skači, vozi

Huawei Watch GT na svome AMOLED zaslonu dijagonale 1,39 inča donosi prekrasan prikaz. Od ikonografije do samog sata, sve je dizajnirano s velikom predanošću. Valja spomenuti da Huawei Watch GT pokreće vlastito razvijen sustav. Dakle, nije riječ o Androidu, a to znači – jedna velika prednost i jedna mala mana. Krenimo od prednosti, doduše nije jedna, ali to je dobro. Prvo i najvažnije – sat može tjednima bez punjača! Da, konačno sat koji će bar tjedan, dva, pa ako ga koristite bez telefona, i do 30 dana potegnuti bez punjača. To je odlično, a za to je zaslužan samostalan i optimiziran softver, ali i naravno ‘‘usredotočene‘‘ mogućnosti. Druga prednost je široka paleta aktivnosti koje sat može pratiti, od spavanja (ako ovo smatrate pod aktivnosti), zatim tu je trčanje, plivanje, biciklizam, planinarenje,… Nismo našli aktivnost koju ovaj sat nije u stanju uspješno zabilježiti, a tu je i GPS za bilježenje lokacije. Osim aktivnosti, tu su i klasične pametne funkcije, poput poruka, obavijesti i drugih mogućnosti koje sat ‘‘kupi‘‘ s telefona. Zdravlje se prati otkucajima srca i praćenjem napora, a zgodno je da ta stavka može biti uvijek uključena i prikazivati podatke u stvarnom vremenu. Za kraj ostavljamo onu jednu malu manu s početka ovog paragrafa. To je ograničenost. Najveća prednost i mana je ograničenost sustava. Dakle, tu nema mogućnosti dodavanja vlastitih aplikacija ili nečeg drugog. Međutim, ako tražite sat koji ćete primarno koristiti za praćenje aktivnosti i osnovne funkcije povezivanja s telefonom, tada vam u suštini ova mana nije ni bitna. U tom slučaju, Huawei Watch GT svakako je sat koji treba razmotriti za kupnju.
Marin REŽIĆ
Možda ste propustili...