Sport
HARIS HAJRADINOVIĆ:

Nema tajni kod jedanaesteraca, važno je pogoditi gdje si zamislio
Objavljeno 29. studenog, 2018.
Sa šest postignutih pogodaka i četiri asistencije Hajradinović je postao najkorisniji igrač Osijeka

Sjajan nos imao je sportski direktor NK Osijek Alen Petrović kada je prošlog ljeta u Gradski vrt iz norveškog Haugesunda doveo Harisa Hajradinovića. U nešto više od godinu dana taj je ofenzivni veznjak postao jedan od najboljih igrača bijelo-plavih.

Za njega bi se mogla upotrijebiti stara dobra sintagma - šuti, radi i zabija. Nije razvikan poput napadača, ali učinak u 15 mjeseci provedenih u Osijeku mu je, za veznog igrača, odličan. Dao je 15 pogodaka i tomu dodao pet asistencija. Doduše "metnuo" je i 16, ali taj je bio u vlastitu mrežu, pa ne ulazi u ovu statistiku. Ove je sezone po brojkama najkorisniji igrač sa šest postignutih golova i četiri dodavanja. To ga svrstava uz bok najboljem klupskom strijelcu u aktualnom igračkom kadru Muzaferu Ejupiju, koji je zabio samo jedan pogodak više.

Specijalnost - penali
Debitirao je 9. rujna prošle godine u derbiju protiv Hajduka i odmah bio strijelac, a u toj je utakmici ostavio sjajan dojam. Poslije je bilo uspona i padova u formi, a ove sezone prometnuo se u igrača bez kojeg je teško zamisliti početnu postavu osječkog prvoligaša. Dosad je odigrao točno 50 utakmica za Osijek.

- Taj podatak nisam znao. Eto, ispalo je da sam zabio u svom prvom i 50. nastupu (bio je strijelac u Koprivnici protiv Slaven Belupa, nap. a.). Dolazak u Osijek bio je pun pogodak. Stvarno sam zadovoljan ovdje, klub je odlično posložen, ambiciozan, dobro sam se uklopio u momčad, pa je to za mene korak naprijed u karijeri. HNL je jača liga od Norveške, i puno sam bliže kući, a ove sezone odlično guramo na obje fronte. Trenutačno nemam baš nikakvih primjedbi - kaže Haris Hajradinović.

Iako su mu brojke saveznik, trener Zoran Zekić nerijetko naglasi kako od njega očekuje još konkretniji učinak pred suparničkim vratima. Haris raspolaže vrlo jakim i preciznim udarcem, čak smo dojma kako ga premalo koristi u igri.

- Slažem se sa šefom. Uvijek se može i mora bolje od onoga što trenutačno prikazuješ. Normalne su oscijalcije u formi tijekom sezone, ali daleko je važnije kakvi su momčadski rezultati. Ne opterećujem se osobnom statistikom. Ja sam ovdje kako bih dao najbolje od sebe za korist momčadi.

I dalje u to nema nikakve sumnje. Jedan je detalj kod njega posebno zanimljiv. Čovjek ne može promašiti kazneni udarac, osim ako nema "napad" fair-playa, pa namjerno šutne loptu pokraj vrata, kako je to učinio u prijateljskom susretu s Mladosti. No kada je ozbiljan, vratarima jedino preostaje sa žaljenjem zaključiti kako su nemoćni nakon njegovih udaraca. Dosad je za Osijek, u službenim utakmicama, zabio sve kaznene udarce koje je izvodio. Izgleda tako sigurno kada ih izvodi da se čovjek mora zapitati je li ikada promašio kazneni udarac u službenoj utakmici.

- Mislim da nisam. Tajna? Nema tu nikakve posebne filozofije. Uoči izvođenja odlučim se za stranu u koju ću pucati, težim oštrom udarcu, a najvažnije je pogoditi mjesto koje si zamislio.

Uzvratiti Hajduku
Osijekova jesen dosad je bila dobra. Traje borba za drugu poziciju na prvenstvenoj ljestvici, a, uz to, postoji i mogućnost plasmana u polufinale hrvatskog kupa, što bi bio korak više u odnosu prema prošloj sezoni. Pred bijelo-plavima su dva susreta koja će dobrim dijelom usmjeriti sezonu. Prvo u Gradski vrt, u prvenstvenom susretu, dolazi Rijeka, što je važan susret u borbi za drugo mjesto, a četiri dana poslije možda i važnija utakmica protiv Hajduka u Kupu. Prošle sezone taj je kup-okršaj baš obilježio cijelu Osijekovu sudbinu.

- Važne su utakmice pred nama i vjerujem kako ćemo u njima potvrditi dobru formu. Ta dva susreta učinit će razliku kada je u pitanju konačna odluka tekuće polusezone. Pobjeda nad Rijekom značila bi uvrđivanje pozicije u vrhu prvenstva, a utakmica s Hajdukom priča je za sebe. Lani smo ispali od njih u istoj fazi Kupa, po mojoj procjeni, vrlo nesretno. Nadigrali smo ih, ali tog dana sreća nam baš nije bila naklonjena. No ne trebamo se opterećivati onim što je prošlo. Sad imamo novu priliku i nadam se kako ćemo uzvratiti Splićanima za prošlosezonsko ispadanje.

U posljednja dva mjeseca Hajradinović je silom prilika igrao na krilu, iako mu to baš nije prirodna pozicija. Danas je situacija nešto drukčija. Roster bijelo-plavih je kompletniji, pa bi se mogao vratiti na svoju prirodniju poziciju u sredini terena.

- Gdje ću i hoću li zaigrati, isključivo je trenerova odluka. Fokusiran sam samo na igru i zahtjeve koji se pred mene stave u određenoj utakmici. Najvažnije je da sam zdrav i stvarno željan igre. Pred nama su susreti u kojima svaki igrač uživa. Forma momčadi je dobra, utakmice su izazovne i jako se veselim povratku u akciju nakon odrađene suspenzije - zaključio je Haris Hajradinović.

Vjerujemo kako se slično osjećaju i navijači Osijeka. Dosta puta ove sezone slušali smo uhu ugodnu "galamu" službenog spikera i klupskog glasnogovornika Marija Mihića: Pogodak je zabio - Hajradinović! A tribine bi odgovorile "Haris". Neka tako bude i u subotu, pa opet u srijedu. I ne mora nužno biti kazneni udarac...

Dalibor Keler
Kup
ŽELI UZVRATITI HAJDUKU ZA PORAZ
ČEKA POZIV U BiH REPREZENTACIJU
Dobre igre Harisa Hajradinovića nisu promaknule ni ljudima iz nogometnog saveza BiH. Istina, poziv izbornika reprezentacije te zemlje Roberta Prosinečkog još nije stigao na Harisovu adresu, ali ako nastavi s dobrim igrama, neće proći previše vremena do trenutka kada će se to dogoditi.

- U kontaktu sam s ljudima iz NS BiH. Rekli su mi kako prate moje igre u dresu Osijeka, što me veseli. Naravno, nadam se pozivu, ali u ovom je trenutku najvažnije da nastavim pružati dobre igre u klubu, pa vjerujem kako me onda u budućnosti poziv u reprezentaciju BiH neće zaobići - kaže Hajradinović.
50

nastupa zaokružio je Hajradinović u dresu bijelo-plavih
UKRALI GA LECHU I NENADU BJELICI
Pozadina dolaska Harisa Hajradinovića u Gradski vrt vrlo je zanimljiva. Naime, Osijek ga je praktično ukrao Nenadu Bjelici dok je bio trener poljskog Lecha iz Poznana. Bjeličina momčad tad je igrala utakmicu Europske lige protiv njegova bivšeg kluba Haugesunda. Svidio se Haris i Bjelici u ta dva susreta u kojima je njegov Lech eliminirao Norvežane, ali je sportski direktor NK Osijek Alen Petrović bio brži, a vjerojatno i konkretniji u ponudi, pa je Hajradinović završio u Gradskom vrtu. Danas znamo da je to bio jedan od najboljih Petrovićevih poteza otkako se vratio na poziciju sportskog direktora osječkog prvoligaša.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike