Regija
VIRTUALNA STVARNOST U BIBLIOBUSU

Iz epruvete izlazi Ružička,
lopta vodi na trg u Županji
Objavljeno 28. studenog, 2018.
VINKOVCI

Predstavljen je projekt ‘‘Virtualna stvarnost u bibliobusu‘‘, sufinanciran novcem Ministarstva kulture i Vukovarsko-srijemske županije u ukupnom iznosu od 122.450 kuna. Zaživio je u Bibliobusu Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, ispred koje je jučer bilo iznimno veselo jer su učenici 3. razreda vinkovačke OŠ Ivana Gorana Kovačića isprobavali virtualnu tehnologiju - stavili su naočale/uređaj na glavu i ušli u virtualni svijet. Među brojnim komentarima uzbuđenih učenika čulo se i da se osjećaju kao da su u svemiru.

Bibliobus inače punih 12 godina obilazi mjesta Vukovarsko-srijemske županije koja nemaju knjižnicu, a od sada nudi i virtualnu spoznaju bogate povijesne ostavštine ovoga kraja.

- Kada uđete u virtualnu sobu i zagledate se u, primjerice, nogometnu loptu, pojavite se odjednom na gradskom trgu u Županji, gdje vam jedan nogometaš priča o prvoj nogometnoj lopti u Županji, a potom mlada tenisačica priča o početcima igranja tenisa u Županji. S druge strane, kada se na polici s predmetima približite epruveti, iz nje se pojavljuje nobelovac Lavoslav Ružička, koji govori o sebi - pojasnila je Iva Grković, voditeljica Matične službe za narodne i školske knjižnice VSŽ-a.

VR tehnologija u ovom projektu simulira na inovativan i zanimljiv način zavičajne sadržaje najistočnije županije prilagođene učenicima nižih razreda osnovnih škola preko 14 scena: vučedolsku golubicu, Orion (vučedolski kalendar), rimske careve rođene u Cibalama, hrast lužnjak, nogometnu loptu i tenis u Županji, suvaru iz Otoka (mlin), Josipa Runjanina, Antuna Gustava Matoša, Lavoslava Ružičku, Ilok (dvorac i staru gradsku jezgru), željezničku prugu, rijeku Dunav, manifestaciju Vinkovačke jeseni i vukovarski Vodotoranj.

- Projektom je osigurano 20 mobilnih uređaja s aplikacijama i virtualnim naočalama. Vjerujemo da će djeci biti zanimljivo učiti o povijesti i zanimljivostima naše županije na virtualan način - kazala je Marija Budimir, pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu VSŽ-a.

- Ovo je iznimno važna inovacija Bibliobusa koja će proširiti vidike i spoznaje osnovnoškolaca u ruralnim sredinama naše županije te im na zanimljiv i inovativan način približiti povijest ovih prostora - poručio je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.M. Kokaj
Možda ste propustili...

POSJETITELJSKI CENTAR DRAVSKA PRIČA

Baby boom roda: izleglo ih se već 5

KRAJNJI JE ROK ZA PROVEDBU PROJEKTA 4. LIPNJA 2025.

Gradit će se reciklažno dvorište

Najčitanije iz rubrike