Regija
VIRTUALNA STVARNOST U BIBLIOBUSU

Iz epruvete izlazi Ružička,
lopta vodi na trg u Županji
Objavljeno 28. studenog, 2018.
VINKOVCI

Predstavljen je projekt ‘‘Virtualna stvarnost u bibliobusu‘‘, sufinanciran novcem Ministarstva kulture i Vukovarsko-srijemske županije u ukupnom iznosu od 122.450 kuna. Zaživio je u Bibliobusu Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, ispred koje je jučer bilo iznimno veselo jer su učenici 3. razreda vinkovačke OŠ Ivana Gorana Kovačića isprobavali virtualnu tehnologiju - stavili su naočale/uređaj na glavu i ušli u virtualni svijet. Među brojnim komentarima uzbuđenih učenika čulo se i da se osjećaju kao da su u svemiru.

Bibliobus inače punih 12 godina obilazi mjesta Vukovarsko-srijemske županije koja nemaju knjižnicu, a od sada nudi i virtualnu spoznaju bogate povijesne ostavštine ovoga kraja.

- Kada uđete u virtualnu sobu i zagledate se u, primjerice, nogometnu loptu, pojavite se odjednom na gradskom trgu u Županji, gdje vam jedan nogometaš priča o prvoj nogometnoj lopti u Županji, a potom mlada tenisačica priča o početcima igranja tenisa u Županji. S druge strane, kada se na polici s predmetima približite epruveti, iz nje se pojavljuje nobelovac Lavoslav Ružička, koji govori o sebi - pojasnila je Iva Grković, voditeljica Matične službe za narodne i školske knjižnice VSŽ-a.

VR tehnologija u ovom projektu simulira na inovativan i zanimljiv način zavičajne sadržaje najistočnije županije prilagođene učenicima nižih razreda osnovnih škola preko 14 scena: vučedolsku golubicu, Orion (vučedolski kalendar), rimske careve rođene u Cibalama, hrast lužnjak, nogometnu loptu i tenis u Županji, suvaru iz Otoka (mlin), Josipa Runjanina, Antuna Gustava Matoša, Lavoslava Ružičku, Ilok (dvorac i staru gradsku jezgru), željezničku prugu, rijeku Dunav, manifestaciju Vinkovačke jeseni i vukovarski Vodotoranj.

- Projektom je osigurano 20 mobilnih uređaja s aplikacijama i virtualnim naočalama. Vjerujemo da će djeci biti zanimljivo učiti o povijesti i zanimljivostima naše županije na virtualan način - kazala je Marija Budimir, pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu VSŽ-a.

- Ovo je iznimno važna inovacija Bibliobusa koja će proširiti vidike i spoznaje osnovnoškolaca u ruralnim sredinama naše županije te im na zanimljiv i inovativan način približiti povijest ovih prostora - poručio je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.M. Kokaj
Možda ste propustili...

URUČENE DIPLOME MALIM PLIVAČIMA

Plivati je naučilo 67 djece iz vrtića Zeko

SPOMEN NA NEKADAŠNJI ZAVIČAJ ZA MJEŠTANE JOSIPOVA

Sadnicu klona Gupčeve lipe posadili pokraj škole

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROMETNI PREPOROD BIZOVAČKOG KRAJA

Krenula obnova ceste Normanci - Josipovac

2

SPAS ZA OBRANU OD POPLAVA, ALI I RAZVOJ TURIZMA U OPĆINI SEMELJCI

Otvorena Akumulacija Kešinci, vrijedna 16 milijuna kuna

3

BELI MANASTIR

Bivši beljski restoran u
Šećerani od poluruševine
do modernog zdanja