Dome slatki dome
AMBIJENTALNI KAMINI

Uživajte u ugodnom efektu vatre u domu
Objavljeno 29. studenog, 2018.
Kamini na bietanol idealni su za uvođenje elementa vatre jer ne zahtijevaju dimnjak

Vatra je oduvijek stvarala poseban ugođaj, bilo da se radi o vanjskom ili unutranjem prostoru. Tako je ostalo sve do danas, kada se taj element uvodi u prostor kao dekoracija, stvarajući vizualni dojam ugode.

Kamini na bietanol idealni su za uvođenje elementa vatre jer su lako dostupni, ne zahtijevaju instaliranje dimnjaka, lako se održavaju i atraktivno izgledaju. Moguće ih je postaviti u vanjske i unutarnje prostore, mogu biti i fleksibilni, pa se priča o vatri može protezati po cijelom domu. Ipak, najčešće ih se postavlja u dnevni trakt.

U svakom prostoru
Kamini mogu biti samostojeći ili instalirani na zid, mogu poslužiti kao prostorna barijera ili poveznica. Klasičniji način je instaliranje na zid, kao imitacija pravog kamina, dok su pomične verzije kamina integrirane u klub-stoliće ili kao samostalni dekorativni elementi inovativnija i još atraktivnija verzija. Ovakav je kamin jednostavno prenijeti iz vrta u dnevni boravak i obrnuto. Na taj način vatra kao dekorativni element postaje lako dostupna na svim mjestima.

Vrlo su atraktivna rješenja u kojim se kamin na bietanol postavlja u vrlo izražajnu zonu dnevnog boravka ili blagovaonice, na način da dijeli ili povezuje ove prostore. Stavarajući kružnu vezu, element vatre je vidljiv iz svih pozicija dnevnog trakta te tako i maksimalno učinkovit. Može biti izveden kao samostalan element ili kao dio namještaja.

Kutak za odmor
Ako želite stvoriti mali kutak za odmor, uz čitanje knjige i plam vatre, smjestite kamin u diskretni dio prostora i stvorite ugodan ambient. Ovakva će postava biti jednako atraktivna i ugodna.

Za sve one koji ne žele naglasiti kamin, ali žele povremeno vizualne efekte vatre u svom domu, preporučuje se uvođenje kamina koji su integralni dio klub-stolića ili komode za TV. Ova su rješenja vrlo elegantna i profinjenja, a vatra dodatno pridonosi vizualnoj eleganciji doma. Druga je verzija uvođenje samostalnog kamina koji je oblikovan kao dekorativni element te ne privlači pozornost na način na koji bi to činio kamin.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing.arh.
dizajn
ambijentalni kamini
Funkcionalnost i vrhunski izgled
Pri postavi kamina u prostor važno je prilagoditi funkcionalnost i izgled samog prostora onome što želimo postići. Ako se radi o otvorenim kaminima, pripazite da njegova postava bude takva da ne može doći do ozljede ili oštećenja elemenata, a to je osobito važno ako u kući ima male djece. Uživajte u efektu vatre jer je jedinstven!
Možda ste propustili...