Dome slatki dome
BOJE KOJE SMIRUJU

Toplina u prostoru uz nježni retropastel
Objavljeno 29. studenog, 2018.
Za stvaranje ravnoteže uz pastelne možete koristiti i neutralne boje, a intenzivnijim nijansama dodat ćete dubinu dekoru

Lavanda, svjetloplava, mentol zelena... Mnogima će na spomen pastelnih boja na pamet pasti dječje sobe ili slastičarnice.

Međutim, nemojte ih zbog toga odmah odbaciti, jer se na takvim mjestima koriste upravo zato što stvaraju osjećaj povjerenja, smiruju i unose toplinu i ravnotežu u prostor. Lavanda, jaglac žuta, ružičasta, svjetloplava, mentol zelena, losos ružičasta, boje breskve i marelice, sve su to pastelne boje koje promiču opuštanje i spokoj.

Meke pastelne boje odlično će izgledati u bilo kojoj prostoriji u kući i mogu se prilagoditi svakom stilu, bez obzira na to preferirate li više suvremeni ili tradicionalan stil. Vintage stil nezamisliv je bez pastelnih boja. Kombinirajte ih s dominantnom bijelom bojom shabby chica, ili sa smeđim nijansama drva i na moderan način dočarajte šarm francuskih provincija.

Jasne i zasićene boje u usporedbi s pastelnima previše su upadljive i agresivne, dok lagane pastelne naglašavaju osjećajnost i profinjenost. Ove nježne nijanse reflektirat će svjetlo pa su idealan izbor za manje sobe i stanove, jer će vizualno otvoriti prostor. Tako se stvaraju jasni i čisti interijeri koji ostavljaju dojam velikih i svijetlih.

Široka paleta pastelnih boja, od plave do ružičaste, dobra je alternativa uobičajenim bijelim zidovima koji mogu djelovati prenaporno za oči. Za promjenu obojite sve zidove u sobi nekom pastelnom bojom, primjerice plavom, a detalje naglasite u bijeloj boji.

Za stvaranje ravnoteže uz pastelne možete koristiti i neutralne boje, a intenzivnijim nijansama dodat ćete dubinu dekoru. Za savršenu harmoniju kombinirajte nekoliko pastelnih boja koje izgledaju dobro zajedno ili nekoliko nijansi iste boje. Primjerice, za šarmantan i ugodan prostor kombinirajte nijanse zelene.

Ako ste još uvijek suzdržani prema pastelnim bojama, pokušajte s manjim intervencijama. To mogu biti ukrasni predmeti pastelnih boja, npr. pastelna stolna svjetiljka, a možete i obojiti gornju plohu kuhinjskog stola ili unutrašnjost ladica radnog stola. Tko im možete odoljeti?

Pravilnim balansiranjem pastelnih boja i nijansi unijet ćete osobnost u svoj dom i stvoriti atmosferu u kojoj ćete uživati i vi i vaša obitelj. J.Kn.
U kombinaciji s drugim bojama
l boju lavande kombinirajte s mentol zelenom, svjetlozelenom ili žutom.

l svjetlozelena će biti najbolja sa svjetloplavom i losos ružičastom,

l mentol zelena odlična je u kombinaciji s jaglac žutom ili ružičastom,

l svjetloplavu kombinirajte sa žutom ili bojom breskve.
Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

Najčitanije iz rubrike