Dome slatki dome
NEKA DOM ZABLISTA

Djelotvorni trikovi kojima ćete uštedjeti
Objavljeno 29. studenog, 2018.
Mnogo je toga u kućanstvu što može poslužiti kao odlično i jeftino sredstvo za čišćenje, poput Coca-Cole ili alčkoholnog octa

Samo Britanci godišnje potroše bilijun funti na sredstva za čišćenje koja su posebno tražena u vrijeme velikog spremanja.

Ali, ako je vjerovati knjizi, boca obične Coca-Cole, stara vješalica za kapute i pola teniske loptice sve su što vam je potrebno da vaš dom zablista. Ako ih znate upotrijebiti.


U KUHINJI

Neugodnih kuhinjskih mirisa možete se lako riješiti zakuhate li šalicu bijelog octa s nekoliko klinčića. Zagorjela mjesta na tavama očistite Coca-Colom. Ulijte dovoljno Cole da prekrije mrlje, zakuhajte, promiješajte i sklonite s vatre. Zagorjeli ostaci skinut će se vrlo lako. U čajnik možete staviti nekoliko kriški limuna, napuniti ga vodom i prokuhati. Ostavite limun i vodu da stoje preko noći.


MIKROVALNA

Šalicu vode sa sokom od pola limuna zakuhajte 30 sekundi u mikrovalnoj. Obrišite unutrašnjost mikrovalne čistom krpom.


PORCULAN

Mrlje s porculana lako ćete skinuti prebrišete li ih vlažnom krpom s malo sode bikarbone. Dobro isperite vodom.



ČIŠĆENJE POVRŠINA

Pomiješajte jedan dio alkoholnog octa s dva dijela vode i limunovim sokom. Ta će tekućina očistiti prljavštinu s većine površina, od kupaonice do podova. Trebate li oprati hrpu masnog suđa, u vodu s deterdžentom dodajte nekoliko žlica octa.


ZAMRZIVAČ

Smotajte komadiće novina i umetnite ih u prazne prostore između paketića. Tako ćete spriječiti da se hladi prazan prostor i zamrzivač će biti djelotvorniji.


ISPOLIRAJTE KROM

Malo dječjeg ulja na kromiranim dijelovima usjajit će ih poput zrcala.



MIRISAN HLADNJAK

Prepolovite limun i izdubite ga. Naputine koricu solju i stavite u kut hladnjaka. Vrlo djelotvoran, a jeftin osvježivač.


ZA RIBANJE

Sačuvajte dvije mrežaste vrećice u kojima su bili limuni ili naranče. Stavite jednu u drugu i dobit ćete odličnu spužvicu za ribanje.


ZAČEPLJENI SUDOPER

Prerežite popola tenisku lopticu, jednu polovicu stavite na odvod i pritisnite kao da pumpate. Sipajte pola šalice sode bikarbone u odvod, zalijte dvjema šalicama alkoholnog octa i ostavite desetak minuta. Dobro isperite vrućom vodom.


SLAVINE

Sve naslage sa slavine skinut ćete ako preko noći na nju pričvrstite vrećicu s octom, tako da je vrh slavine uronjen u nju.



WC ŠKOLJKA

Coca-Cola je odlična za čišćenje WC-a. Polijte Colom WC školjku, ostavite najmanje sat vremena i prebrišite. Iznenadit će vas rezultati.



TUŠ

Skinite držak za tuš i namočite ga preko noći u posudu s octom. Operite toplom vodom - bit će čist i sve rupice odčepljene.



DRVENI NAMJEŠTAJ

Mješavina maslinova ulja i soka od limuna izvrsna je za čišćenje drvenog namještaja.



OGREBOTINE NA DRVU

Žličicu instant-kave stavite u vrlo malu posudu, dodajte malo vrele vode da izgleda kao jak espresso. Namočite krpu u mješavinu i prebrišite ogrebeno mjesto na tamnom drvenom namještaju. Prebrišite suhom krpom.



OSVJEŽITE STARI POTPURI

Istresite ga u vrećicu, dodajte sol, promiješajte, izvadite iz vrećice i dodajte nekoliko kapi omiljenog mirisnog ulja.

Jasminka Knežević
Podovi su uvijek zadnji
Prije nego krenete čistiti sva potrebna sredstva stavite blizu sebe kako ne biste morali stalno odlaziti po njih. Inače sredstva za čišćenje trebaju uvijek biti na dostupnom mjestu i kada ne čistite, jer ćete se tako lakše odlučiti za čišćenje, nego ako morate stalno po kući tražiti gdje ste što ostavili. Na papir napišite sve što morate očistiti i kako što budete završavali prekrižite i vaš napredak će vas tjerati da očistite sve do kraja. Kada brišete prašinu, čistite hladnjak, perete prozore, uvijek to radite od vrha prema dnu. To znači da podovi svakako trebaju ostati zadnji kada je njihovo čišćenje u pitanju. Na ovaj način postići ćete da sva prašina, prljavština i masnoća s vrha padnu na dno i na kraju kada očistite podove možete biti sigurni da vam se od nekud neće pojaviti neke stvari koje nisu očišćene.

Nikako nemojte u isto vrijeme čistiti nekoliko prostorija. Uvijek čistite samo jednu prostoriju i tu se zadržite dok je ne završite. S obzirom na to da uvijek trebate mijenjati vodu i ispirati krpe, kupatilo svakako treba biti zadnje na popisu čišćenja.
Malo dječjeg ulja na kromiranim dijelovima usjajit će ih poput zrcala
Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

CVIJEĆE U VAZI DUŽE ĆE TRAJATI

Odrezati listove, mijenjati vodu

Najčitanije iz rubrike