Autoglas
HR AUTO 2019

U finalni izbor za automobil godine ušlo je pet kanditata
Objavljeno 27. studenog, 2018.
Hrvatski automobilski novinari finaliste su birali između 29 testiranih modela

Nakon višetjednog glasovanja objavljeni su finalisti izbora za HR AUTO 2019, najprestižnijeg izbora automobila godine u Hrvatskoj. Članovi redakcija koji su okupljene u udruzi Hrvatski automobilski novinari, birali su finaliste među 29 modela koji su se testirali u proteklih godinu dana. Nakon prebrojanih glasova izabrano je šest finalista, da bi se nakon odluke jednog od zastupnika, broj modela koji će se "tući" za titulu najboljeg, svela na pet automobila.

Iako smo prethodnih godina automobile finaliste na testnom danu dodatno provozavali na ORYX-ovom Centru za sigurnu vožnju u Mičevcu, ovogodišnji testni dan izbora za HR AUTO (zbog tehničkih razloga), iznimno je održan u uvjetima javnog prometa, a članovi Žirija hrvatskih automobilskih novinara imali su prilike isprobati finaliste još jednom, prije donošenja konačne odluke 3. prosinca. U finale su prošli (prema abecednom redu) Ford Focus, Kia Ceed, Mercedes-Benz A klasa, Nissan Leaf i Peugeot 508. Trebala je tu biti i Seat Arona, no ona neće konkurirati za HR AUTO 2019. jer je odlukom zastupništva, tvrtke Porsche Croatia, Arona povučena iz ovogodišnjeg izbora. Zanimljivost testnog dana je da su finalisti, njih pet, provozani na prvom snijegu ove godine.

Idućeg će ponedjeljka (3. prosinca) biti održana završna svečanost, gdje će biti proglašeni pobjednici izbora za HR AUTO 2019. Najboljima će biti dodijeljena priznanja za prva tri osvojena mjesta (zlatni, srebrni te brončani volan), kao i posebna priznanja u više kategorija. Ovogodišnji članovi Žirija hrvatskih automobilskih novinara su Ozren Adamović (Auto.), Hrvoje Gattin (Autonet.hr, DMC Televizija), Zlatko Horvat (Auto klub), Zdravko Juričko (Slobodna Dalmacija), Dubravko Kolarić (24Sata), Zoran Majcan (Auto Start), Sandra Mikulčić (Večernji list, AutoStyle), Mato Pavličević (Glas Slavonije, Auto market – HRT, Transport magazin), Majda Lojo Pavlović (Autoservis, Media servis), Edi Prodan (Hrvatska press grupa – Novi list, Glas Istre, Zadarski list), Kristijan Tićak (Auto motor i sport) te Hrvoje Tomić (Jutarnji list).

Milan Bugarić
// Finalni izbor //
NASLJEDNIK OPEL INSIGNIJE
Prošle je godine titulu HR Auta godine ponijela Opel Insignia. Inače, pri odabiru se, osim tehnoloških rješenja, voznih svojstava, dizajna, kvalitete i drugih faktora ocjenjivanja, gleda i na to koliko je koji automobil prilagođen hrvatskom tržištu i kupovnoj moći prosječnog hrvatskog kupca. Ukupni pobjednik bit će onaj auto koji će skupiti najviše bodova.