Autoglas
USPRAVNO ILI OKOMITO

U kojem položaju treba uskladištiti ljetne gume
Objavljeno 27. studenog, 2018.
Nagla promjena vremena i zakonska obveza mijenjanja ljetnih guma za zimske koja je na snazi već 12 dana, i dalje su razlozi za povećanu gužvu kod vulkanizera. Stavljanje zimskih guma na kotače prije svega učinjeno je zbog sigurnosti, jer se rana jutarnja temperatura opasno bliži nuli, odnosno smrzavanju kolnika.

Nakon "preobuvanja", manji broj vozača koristi tzv. "hotel za gume", uglavnom kod vulkanizera, dok većina građana ljetne gume skladišti u garaži. Mnogi ih jednostavno nabacaju jedne na druge, no čine li to pravilno? Većina guma bar neko vrijeme preživi u skladištu, stoga se za njih moramo dobro pobrinuti i onda kada nisu ugrađene na vozilu. Pravilno uskladištene gume ne gube svoje značajke, pa će njihov životni vijek biti dulji. Stručnjaci iz Goodyeara pripremili su nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći kod pravilnoga skladištenja guma. Na što treba paziti?

Kada ljetne gume zamjenjujete zimskima ili obratno, najvažnije je pregledno označiti njihov položaj na automobilu. Tako ćete kod sljedeće zamjene znati gdje je bila montirana koja guma i kad se opet budu montirale, bit će na pravilnim mjestima: lijeve na lijevoj strani, a desne na desnoj. Vulkanizer će kod ponovnog montiranja prednju lijevu gumu staviti iza, a stražnju naprijed te isto učiniti i na desnoj strani. Tako će se gume ravnomjernije trošiti. Prije spremanja guma s njih skinite svu nečistoću te izvadite kamenčiće i slične predmete koji bi mogli oštetiti ili utjecati na oblik gazne površine. Gume uskladištite na tamnom, suhom i hladom mjestu (a ne u toplom podrumu pokraj peći za centralno grijanje), jer im šteti izloženost dnevnom svjetlu, posebice UV-zrakama. Gumama također šteti kontakt s uljima, mazivima, lakovima ili gorivima.

Ako gume čuvate na naplatcima, prije skladištenja u njima snizite tlak zraka, ali ih nemojte posve isprazniti. Gume na naplatcima ne držite u okomitom položaju, nego ih objesite na nosače da prežive zimu bez opterećenja. Ako gume na naplatcima ne možete objesiti, složite ih jednu na drugu, ali neka ukupna visina ne bude veća od 1,5 metra. Jednom mjesečno dobro ih je premjestiti da se na dnu izmjenjuju.

Gume koje ste skinuli s naplataka uskladištite usporedno u okomitom položaju, a između njih ostavite malo mjesta. Preporučuje se okrenuti ih svaka četiri tjedna da se guma ne deformira.M.Bugarić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike