Kultura
STUDIJSKA IZLOŽBA U MUZEJU SUVREMENE UMJETNOSTI U ZABREBU

Do sada neviđeni Maurovićevi radovi
Objavljeno 26. studenog, 2018.
ZAGREB

U Muzeju suvremene umjetnosti (Stalni postav Zbirke u pokretu, 2. kat) u srijedu, 28. studenoga, u 18 sati svečano će biti otvorena studijska izložba "Andrija Maurović: Između političkih ideologija i pornografije". U fokusu ove izložbe nisu najpopularniji stripovi Andrije Maurovića s likom poput Starog Mačka, nego sagledavanje njegove fragmentarne i rasute ostavštine iz drugačijeg kuta.

"Od njegove smrti 1981., a posebno tijekom nekoliko posljednjih desetljeća, pišući o Mauroviću zagovornici njegova djela emotivno ga uzdižu na pijedestal genijalca, za poneke je i bog hrvatskog stripa, neki drugi vide ga kao marginalca, za većinu ostaje čudak i ekscentrik. Stoga je jedino što nam ostaje istraživati Maurovićevu ostavštinu te u njegovim radovima otkrivati ne samo kakav je Maurović uistinu bio, nego i u kontekstu vremena u kojem je stvarao", napisao je autor izložbe dr. Frano Dulibić.

Uz djela iz Hrvatskog povijesnog muzeja, Grafičke zbirke NSK-a i Zbirke Grada Zagreba, izložba će predstaviti rijetko viđena, gotovo zaboravljena i nikad izlagana djela iz privatne kolekcije Mladena Novakovića. D.Kć.
Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

Najčitanije iz rubrike