Regija
LORENA AMIDŽIĆ NASTAVLJA BORBU

Heroina iz Črnkovaca ide na operaciju – čeljusti opet srasle!
Objavljeno 26. studenog, 2018.
U Austriji će Lorena ovaj put morati provesti šest mjeseci tijekom kojih će odraditi cijeli proces rehabilitacije
ČRNKOVCI - Mala hrvatska heroina Lorena Amidžić iz Črnkovaca, koja je u ovo vrijeme prije godinu dana senzibilizirala i ujedinila javnost u akciji sakupljanja novca za operaciju razdvajanja čeljusti u Austriji, nastavlja borbu i ovoga tjedna putuje u Austriju na novu operaciju, jer joj je razdvojena čeljust opet srasla.Majka Anamaria Vidmar Amidžić potvrdila nam je da ona i Lorena - prvi slučaj u Europi te 25. slučaj u svjetskoj medicini djeteta rođenog s dijagnozom sraslih čeljusti, u srijedu putuju, a u petak, 30. studenoga, zakazana je operacija razdvajanja čeljusti. Troškove operacije i liječenje 17-mjesečne djevojčice u potpunosti će podmiriti HZZO. Za razliku od prošle godine, ovaj put Lorena će u Austriji s majkom morati provesti punih šest mjeseci tijekom kojih će vrhunski austrijski maksilofacijalni stručnjaci na čelu s prim. dr. Michaelom Malekom, na klinici Klinik fur Mund, Kiefer und Gesichtchirurgie, uz operaciju s njom odraditi i proces rehabilitacije koji uključuje i redovite zahvate rastezanja
čeljusti.

- Otkako smo 1. prosinca prošle godine bili na operaciji, u nekoliko navrata bili smo na kontrolama gdje nam se ukazivalo na potrebu redovitih zahvata rastezanja čeljusti koji su vrlo bolni. Unatoč tome ipak je zajedno s Loreninim rastom i napretkom došlo i do kočenja desne strane čeljusti te ponovnog zarastanja. Liječnici nas uvjeravaju da ovaj put operacija neće biti toliko zahtjevna kao što je bila prva - pojašnjava mama Anamaria.

Unatoč svemu tome, Lorena je i dalje vesela i sretna beba. Mama kaže da priča mnogo više nego što je pričao njezin stariji sedmogodišnji brat u njezinoj dobi. Premda nitko iz obitelji nije očekivao da će na godišnjicu prve operacije Lorena morati ići i na drugu, naglašavaju da ovaj put idu s mnogo manje straha, jer znaju da ovi vrhunski stručnjaci mogu učiniti mnogo.

U vrijeme kada je Glas Slavonije prvi pokrenuo akciju za prikupljanje pomoći za operaciju četveromjesečne Lorene, to je izgledalo kao nemoguća misija, jer je za svega nekoliko dana trebalo sakupiti 30.000 eura za operaciju razdvajanja Loreninih čeljusti za koju HZZO ispočetka nije osigurao, no na koncu ipak je podmirio troškove operacije i boravka u Austriji. Građani Hrvatske tada su pokazali veliko srce i u roku od 48 sati prikupili potreban iznos koji obitelj troši na terapije, vježbe,
rehabilitaciju...

Lorenini roditelji od njezinog su rođenja bili svjesni da je pred njima velika borba, jer su liječnici ustanovili na ovim prostorima neviđenu anomaliju djeteta sa sraslim čeljustima. S obzirom na nemogućnost drugačijeg načina primanja hrane i dojenja, Loreni je odmah ugrađena sonda preko koje se hranila i primala tekućinu.

Lidija Aničić
VELIKA POMOĆ I POTPORA KBC-a osijek
Nažalost, nisu naišli na razumijevanje kod MFK specijalista s Dubrave, ali su im zato veliku pomoć i potporu pružili upravo specijalisti KBC-a Osijek, posebice specijalist MFK-a dr. Vedran Zubčić, koji je pribavio odgovarajuću literaturu i dao preporuke kako se nositi s problemima koji su u svijetu zabilježeni samo u Indiji, Turskoj, arapskim i afričkim zemljama. Doktor Vedran Zubčić im je i preporučio i daljnje liječenje na austrijskoj klinici Klinik fur Mund, Kiefer unf Gesichtchirurgie – prim. dr. Michael Malek u Linzu u koju odlaze.
Anamaria Vidmar Amidžić

Lorenina majka:

Austrijski liječnici uvjeravaju nas da ovaj put operacija neće biti toliko zahtjevna kao što je bila vrlo zahtjevna ona prva, na kojoj smo bili u prosincu prošle godine.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike