Osijek
VELIKA ULAGANJA U KBC OSIJEK

Oftalmologija postaje klinika, novi Kožni odjel i Hitni prijem
Objavljeno 26. studenog, 2018.
Oftalmologija u ovom trenutku ima više znanstvenog kadra nego što je potrebno za uzdizanje na status klinike

Svi uvjeti su zadovoljeni i Zavod za oftalmologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek do kraja godine trebao bi dobiti status klinike za oftalmologiju, potvrdio je za naš list ravnatelj KBC-a Osijek doc. dr. sc. Željko Zubčić.


Naime, ovaj bolnički odjel već u ovom trenutku ima više znanstvenog kadra nego što im je potrebno za uzdizanje na status klinike, a riječ je o jednom profesoru i četiri docenta. ​Ovoga tjedna i fizički je spojen klinički Odjel za torakalnu kirurgiju s Odjelom za plastičnu kirurgiju, koji od početka godine već nosi naziv Zavod za torakalno, plastično-rekonstrukcijsku kirurgiju. - Sistematizacijom smo ih spojili početkom godine, a ovaj tjedan i fizički. Osnovni je cilj da liječenje tumora dojke bude na jednom mjestu, odnosno da nakon zahvata zbog tumora dojke, odmah možemo obaviti i rekonstrukciju dojke te na istom mjestu pružiti i psihološku pomoć. Novina je i da su naši liječnici do sada grudi rekonstruirali implantatima, a sada će to moći raditi i vlastitim tkivom pacijentica. Velike planove imamo i za Zavod za dermatologiju i venerologiju, koje ćemo uz pomoć Osječko-baranjske županije iseliti iz sadašnje zgrade na Hadrijanovoj, a za koju je interes već pokazalo Sveučilište i to s namjerom širenja osnovnih sastavnica. Mi bismo novi objekt gradili na mjestu sadašnjih baraka psihijatrije koje će se vrlo brzo srušiti. Projekt za Objedinjeni hitni bolnički prijem je gotov i za nekoliko dana raspisujemo natječaj za izvođače radova, a radovi kreću u 2019. godini. Ukupna vrijednost radova penje se na 81 milijun kuna, a nepovratnih 68 milijuna kuna stiže iz europskih fondova, za što su već stavljeni potpisi na ugovore - naglašava ravnatelj doc.dr.sc. Zubčić. Inače, recimo kako će time nakon više od četvrt stoljeća u krugu osječkog Kliničkog bolničkog centra niknut potpuno nova zgrada. Iako je u posljednje vrijeme bilo dosta govora o gradnji nove bolnice na posve novoj lokaciji u ravnateljstvu KBC-a kažu kako je to strateški projekt čiju realizaciju možemo očekivati tek za najmanje deset godina. - Bolnica u Puli krenula je prije deset godina u takav projekt i oni tek sada nabavljaju opremu, KBC Rijeka lani je ušla u projekt gradnje nove bolnice na Sušaku i ove godine su tek u proračunu. To su iznimno skupi projekti kojima treba najmanje deset godina - kaže ravnatelj osječke bolnice.

Dobra vijest iz osječke bolnice je i da se vraća dio specijalista koji su prije nekoliko godina otišli u inozemstvo. - Dio liječnika već nam se vratio, tako je ponovno zaposlenica bolnice pedijatrica s užom specijalizacijom iz nefrologije, koja se vratila iz Engleske, ali i neurokirurg dr. Dario Mužević, koji se vratio iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. U pregovorima smo s još dva liječnika koji su u ovom trenutku u Emiratima, ali i s intervencijskim kardilogom koji je otišao raditi u Thalassotherapiju, u Opatiju. - Njihove povratne informacije kažu da su čuli da se situacija u bolnici promijenila. Ja sam sa svima u izravnoj komunikaciji i na prijateljskoj razini ohrabrujem ih. Oni sada imaju nova znanja koja su usvojili, a sve su to uži specijalisti nekih područja, a takve ljude ne možemo samo tako nabaviti na tržištu - zaključuje Zubčić.


Nefreteta Z. Eberhard
USKORO STIŽE MILIJUNSKA OPREMA
KBC Osijek dodatno će se ponoviti i s opremom. Tako u prosincu dolazi na Klinički zavod za nuklearnu medicinu SPECT/CT uređaj vrijedan 4,8 milijuna kuna. Također će u prosincu stići i nova angiosala za katezerizaciju srca na Zavod za kardiologiju vrijedna 4,2 milijuna kuna. U siječnju na Klinički zavod za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju dolazi nova DSA angiosala vrijedna pet milijuna kuna u kojoj će se krenuti s neurointervencijama.
Najčitanije iz rubrike