Regija
NAKON KONFERENCIJE O PERSPEKTIVAMA RAZVOJA ŽUPANJSKE I ORAŠKE POSAVINE

Promoviran je digitalni zbornik
Objavljeno 24. studenog, 2018.
ŽUPANJA - U Amfiteatru Gimnazije održana je promocija digitalnog zbornika s Međunarodne stručno-znanstvene konferencije "Perspektive razvoja županjske (HR) i oraške (BiH) Posavine“, održane u Županji, u listopadu 2017., a koji sadrži 12 stručnih radova 12 autora. Konferencija je organizirana s ciljem doprinosa izgradnji poduzetničkog mosta između ova dva prekogranična područja koja dijeli rijeka Sava. Govorilo se o eksploataciji termalnih voda, demografskim problemima, usklađenosti tržišta rada s programima obrazovanja, strateškim projektima, odnosu Hrvata u Domovini i izvan nje, predviđenim financijskim sredstvima fondova za Posavinu.

Cilj je konferencije također bio domaćoj i inozemnoj javnosti predstaviti neke od mogućnosti investiranja u tim krajevima, potaknuti snažniji investicijski ciklus u Posavini, zapošljavanje i zadržavanje mladih. Nakladnik Zbornika je Gradska knjižnica Županja i riječ je, ustvrdio je ravnatelj prof. Jurica Buljan, ujedno i član uredništva, o prvom naslovu koji je Knjižnica objavila u digitalnom obliku. Zbornik ostaje kao svjedok vremena, predstavljen je i katalogiziran u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici, u svim Sveučilišnim knjižnicama u Hrvatskoj, i Sveučilišnoj knjižnici u Mostaru. O njemu su govorili i članovi uredništva Ivana Marić Damjanović i Filip Jurić.

Direktor Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije i jedan od autora stručnih radova Ilija Cota, ukazao je na veliki značaj međunarodne konferencije koja je, ustvrdio je, održana na vrlo visokoj razini i objavljenog zbornika. Podsjetio je da je prije godinu dana na tom skupu najavio četiri strateška projekta od kojih su tri, ukupne vrijednosti 80 milijuna kuna, već u provedbi. Predstavio je i teme digitalnog zbornika koje govore o perspektivama razvoja županjske i oraške Posavine, čiji su autori Mario Došen, Zvonimir Gutić, Davor Huška, Marko Mijatović, Branislav Orešković, Blanka Oršolić, Tomislav Romić, Ilija Tikvić, Dragana Zadro, Sara Škrobo i Dražen Živić.

Glavni urednik Branislav Orešković predstavio je jednogodišnji projekt koji se sastoji od konferencije, zbornika i njegove promocije, podsjetio na kronologiju događaja i značaj pojedinih aktivnosti. Zahvalio je svim sudionicima na velikom trudu, zalaganju i doprinosu u provedbi tog uspješnog projekta.

Marija Lešić Omerović
Najčitanije iz rubrike