Regija
GRADSKA UPRAVA ŽUPANJE

Pripremaju se za cjelovitu digitalizaciju
Objavljeno 23. studenog, 2018.
Cilj je povećanje efikasnosti i smanjenje troškova rada te dodatno otvaranje prema građanima
ŽUPANJA

Grad Županja priprema se za potpunu digitalizaciju gradske uprave i primjenu naprednih tehnoloških rješenja u upravljanju javnom infrastrukturom i investicijama. Ključni je cilj povećanje efikasnosti i smanjenje troškova rada te dodatno otvaranje prema građanima.

Prvi korak učinjen je prezentacijom digitalnog savjetovanja i razvoja Smart Cityja. Održala ga je Sense grupa, koja sveobuhvatnim pristupom pomaže prilagoditi poslovanje, stvoriti vrijednost na promjenama i iskoristiti prednosti koje donose digitalne tehnologije. Istaknuto je da gradovi i njihova infrastruktura svakodnevno moraju ići u korak s vremenom i jednakom brzinom napredovati i rasti kako bi zadovoljili potrebe građana.

- To je proces koji će trajati i zato nas zanimaju iskustva drugih gradova s kojima je ova konzultantska tvrtka radila. Ovo je bila prva aktivnost u tome smjeru i vezana je za prikupljanje informacija. Detaljno ćemo proučiti sve materijale i poduzeti daljnje korake i po segmentima krenuti u digitalizaciju gradske uprave – objašnjava pročelnik gradske službe Damir Parmać.

A nakon digitalne transformacije, kada projekt uspostavljanja sustava upravljanja dokumentima zaživi, klasičan način fizičkog dolaska u gradsku upravu, duga administracija, papiri i čekanja s vremenom će otići u zaborav, a zamijenit će ih skeneri i digitalni potpisi te mogućnost da građani sve poslove vezane uz Grad obave "iz fotelje". Jer sve je usmjereno unaprjeđivanju komunikacije s građanima i uspostavi javnih online usluga kojima će se moći koristiti.

Na prezentaciji u Županji bilo je riječi i o razvoju pametnih sredina, ili Smart Cityja. Prikazane su mogućnosti koje danas postoje za hrvatske gradove i istaknuta nužnost da njihova transformacija u pametne gradove teče tako da bude ekonomski isplativa i primjerena potrebama građana i mogućnostima lokalne uprave. Razvijeni sustav pametnog grada upućuje direktno i na razvijeni stupanj upravljanja tehnologijom kod lokalnog stanovništva. Smart City je glavni indikator uspješnog razvitka gradske sredine i njegova stanovništva u svim aspektima.
Gradonačelnik Županje Davor Miličević pozdravlja uvođenje digitalizacije, ali smatra da sve to presporo ide. Upozorio je i na važnost projekta razvoja širokopojasnog intereta, što je također vezano uz uspješan proces provođenja digitalizacije, jer cilj je da se svim građanima omogući brži, kvalitetniji i jeftiniji pristup internetu.

Marija Lešić Omerović
Anum, nihice
Muraed nosulis. Eperes M.
Za uspjeh nužna kvalitetna priprema
“Cilj nam je da jedinicama lokalne samouprave objasnimo kako digitalizacijom i digitalnom transformacijom mogu unaprijediti svoje interno funkcioniranje i usluge koje nude građanima. Nastojimo im pokazati najbolje prakse iz privatnog i javnog sektora. Ali i upozoriti na neke ključne elemente kako tu digitalnu transformaciju napraviti a da pri tome ne preskoče bitne organizacijske izazove i da se zaista istinski pripreme. Podatci govore da je oko 60 posto digitalnih transformacija i digitalizacija neuspješno jer se ne vodi računa o ljudskim potencijalima, edukacijama i o adekvatnoj pripremi internih procedura”, kaže Ivana Novoselec, direktorica za razvoj programa i projekata u javnom sektoru Sense grupe.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike