Ekonomija
OBNOVA STOČNOG FONDA

Mladim stočarima novac za steone junice
Objavljeno 23. studenog, 2018.
Prvi natječaj za dodjelu sredstava za kupnju steonih junica polučio je 669 korisnika s 305 mladih poljoprivrednika

Čak 669 korisnika, od kojih je 305 poljoprivrednika mlađih od 41 godinu, polučio je prvi natječaj za dodjelu sredstava za kupnju steonih junica kombiniranih i mliječnih pasmina goveda.Za 669 korisnika odobreno je 20 milijuna kuna. Iznos potpore ograničen je na maksimalnih 30.000 kuna po korisniku, a dodjeljuje se za sufinanciranje troška kupnje minimalno tri grla steonih junica. Očekuje se da ovo bude prilika za obnovu devastiranog stočnog fonda u Hrvatskoj.
Među 305 mladih poljoprivrednika koji dobivaju novac za junice je i Ivan Strapač, 35-godišnji poljoprivrednik s OPG-om u Vetovu.
– Moj otac nagodinu u ožujku odlazi u mirovinu sa 60 godina života i 42 godine radnog staža, a gospodarstvo preuzimamo sestra i ja, ona s OPG-om u Ozdakovcima. Imam 30-ak muznih krava, a 30.000 kuna za sufinanciranje nabave tri grla steonih junica dakako da je dobrodošla pomoć - kaže Ivan Strapač.
I njegov otac Željko dodaje kako će novac iz ovog natječaja biti pomoć, no to još uvijek nije rješenje u odnosu na cijenu mlijeka, a za koju mljekari već dugo vremena ističu da ne bi smjela biti ispod tri kune. Strapačevi sada za svoje mlijeko postižu otkupnu cijenu od 2,5 kn/l.
– Zato ću ja, i da dobijem 100.000 kuna na natječaju, s postojećim cijenama mlijeka biti "negativan". Ta se situacija ne može riješiti s 30.000 kuna, no pomoć jest - kaže Željko Strapač koji je jedan od vlasnika mljekare BiZ.
- Jesmo li zadovoljni ulaskom u to, tek ćemo vidjeti - kaže senior Strapač. Sin Ivan želi ulagati, u mužnju uključiti robote, no savjet starijih je da za to trenutačno nije vrijeme, jer cijena mlijeka ne može pratiti tako velike investicije.
- Sada je višak mlijeka na eurotržištu 42 eurocenta po litri - dodaje otac Željko, i ocjenjuje kako novac iz ovog natječaja ipak neće značiti obnovu stočnog fonda, nego samo njegov remont. – Neće to dati neke veće rezultate, to mora dati cijena našeg proizvoda - zaključuje Željko Strapač.
Javni poziv za provedbu mjere Potpora za kuponju steonih junica kombiniranih i mliječnih pasmina goveda iz Programa potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva 2018.-2020., bio je otvoren do 1. listopada, a mogli su se javiti poljoprivrednici upisani u Upisnik koji na svom PG-u drže krave kombiniranih i/ili mliječnih pasmina goveda te ih koriste u proizvodnji mlijeka i koje su evidentirane u JRDŽ-u. Korisnicima koji su sukladno provedenom Javnom pozivu ispunili uvjete za potporu, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dostavit će Odluku o odobrenju isplate te isplatiti odobrena sredstva. Programom potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva u tri godine poljoprivrednicima će biti dodijeljeno 195 milijuna kuna nepovratnih sredstava za kupnju i uzgoj rasplodnih junica. Suzana Župan

U tri godine fond steonih junica treba povećati za 6 tisuća grla
- Raduje me što je među korisnicima 305 mladih uzgajivača mlađih od 41 godinu, jer, oni su temelj daljnjeg razvoja našeg stočarstva. U iduće tri godine želimo povećati fond steonih junica za šest tisuća grla. Činimo sve da bismo poljoprivrednim proizvođačima osigurali pozitivnu poslovnu klimu i učinili našu poljoprivrednu proizvodnju konkurentnom i isplativom, jer proizvode s naših njiva, polja, voćnjaka i maslinika domaći potrošači sve više cijene, prepoznaju i traže - izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike