Crna kronika
GRAĐANI NE SLUŠAJU UPOZORENJA POLICIJE

Opet prevareni u "nagradnoj igri"
Objavljeno 23. studenog, 2018.
VIROVITICA

Iako policija gotovo svakodnevno upozorava građane da ne nasjedaju na lažne nagradne igre na društvenim mrežama, građani ih ne slušaju i ostaju bez osobnih podataka.

Naime, u srijedu nakon što je saznala da je nepoznata osoba kreirala lažnu objavu na društvenoj mreži s lažnom nagradnom igrom, virovitičkim se policajcima javila 23-godišnjakinja. Djevojka je prijavila da je 15. studenoga, prilikom korištenja društvene mreže, vidjela objavu trgovačkog lanca gdje se u nagradnoj igri tražila fotografija osobne iskaznice i fotografija vlasnika kako drži osobnu iskaznicu, a što je ona, kako bi sudjelovala u nagradnoj, igri i učinila te poslala na navedenu objavu.

Ista stvar događa se u cijeloj Hrvatskoj, pa se o tome oglasila i Policijska uprava požeško-slavonska.

- Posljednjih nekoliko dana naša je Policijska uprava zaprimila nekoliko prijava građana da su nedavno, preko društvene mreže Facebook, sudjelovali u ‘‘nagradnoj igri‘‘ te su organizatori "nagradne igre" tražili da im građani pošalju fotografije svojih osobnih iskaznica s prednje i stražnje strane. Budući da se organizatori "nagradne igre", nakon što su im poslali fotografije dokumenata, više nisu javljali postalo im je sumnjivo te su slučajeve odlučili prijaviti policiji - priopćila je požeška policija.

Hrvatska narodna banka upozorila je javnost da je na lažnoj Facebook stranici HNB-a objavljena nagradna igra te da Hrvatska narodna banka nema organiziranu nagradnu igru ni na koji način, pa ni preko SMS poruka, kontaktira građane da bi im ponudila tu nagradnu igru, koja uključuje i dostavu niza osobnih podataka.

Raspoložive informacije upućuju na postojanje osnovane sumnje da je riječ o računalnoj prijevari, odnosno korištenju tzv. phishing tehnike od strane, za sada nepoznatog, počinitelja radi pribavljanja osobnih podataka korisnika Facebook društvene mreže te da tim radnjama sebi ili drugome pribavi znatnu imovinsku korist, odnosno prouzroči štetu korisnicima Facebook društvene mreže, kao i samom HNB-u, zbog čega HNB poduzima odgovarajuće korake. Ujedno napominjemo da je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske objavilo upozorenje na lažne nagradne igre ponuđene preko Facebook stranica - poručuju iz HNB-a.S.Lacić
Možda ste propustili...

PROVALA U SKLADIŠTE STUDENTSKOG DOMA U IZGRADNJI

Ukradeno 40 LED rasvjetnih tijela

VRHOVNI SUD POTVRDIO PRVOSTUPANJSKO RJEŠENJE

Zdravku Mamiću suđenje u odsutnosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA OPĆINSKOG SUDA OSIJEK

Zaštitar osumnjičio ženu za krađu, trgovački centar mora joj platiti odštetu

2

U BIZOVCU

Autostopistica ukrala mobitel i lijekove vozaču

3

KOD 69-GODIŠNJEG MUŠKARCA S POŽEŠKOG PODRUČJA

Pronađene tri tone ilegalnog duhana