Dome slatki dome
USKLADITE POTREBE I ŽELJE

Savršen dizajn i funkcionalnost grijanja kupaonice
Objavljeno 22. studenog, 2018.
Grijaće tijelo trebalo bi biti ispod prozora zbog miješanja toplog i hladnog zraka

Uređivanje i opremanje kupaonice izazovan je zadatak zbog usklađivanja potreba i želja te odabira dizajna keramičkih pločica, kupaoničkih elemenata, sanitarne opreme i galanterije, ali i grijaćih tijela, koja se svojim oblikom trebaju savršeno uklopiti sa svim elementima kupaonice u funkcionalnom i dizajnerskom smislu.

Grijaća tijela zauzimaju istaknutu poziciju u svijetu dizajna i ravnopravno prate najnovije trendove u opremanju kupaonica. Njihova primarna uloga – grijanje prostora, postaje gotovo sekundarna u odnosu prema oblikovnim zahtjevima, koji moraju popratiti moderno uređenje kupaonica. Upravo zbog toga radijatori postaju ukrasni detalji.

Multifunkcionalno
Usporedno s dizajnom razvila se i multifunkcionalnost, koja ih pretvara u praktične elemente, koji mogu poslužiti za odlaganje ručnika, ogrtača i sl.

Oblici, boje i dimenzije ukrasnih radijatora, koje nalazimo na tržištu, zasigurno će zadovoljiti zahtjeve široke palete kupaca. Metalizirani, sjajni ili mat, kvadratični, zaobljeni ili zakošeni, visoki ili niski, uski ili široki, šareni ili jednobojni, naći će mjesto u kupaonicama različitih oblika i veličina. Osobito su popularni, zbog praktične primjene i zanimljivog dizajna, radijatori u obliku ljestvi, koji će osim za grijanje prostora idealno poslužiti za sušenje i odlaganje ručnika i odjeće. Radijatori u obliku ljestvi mogu biti postavljeni na različitim pozicijama kupaonice, ali ih je, zbog multifunkcionalnosti, preporučljivo postaviti na lako dostupna mjesta.

Podno grijanje
Ako želite kupaonicu bez vidljivog načina grijanja, odlučite se svakako za podno grijanje. Plohe zidova bit će potpuno slobodne za igru pločicama i sanitarnim elementima, a pod će biti topao i ugodan za stajanje. Podno grijanje ima svojih prednosti, a pogotovo kad se radi o manjim kupaonicama u koje je gotovo nemoguće smjestiti grijaća tijela. Osim toga, ovakav način grijanja potpuno oslobađa prostor za kreativna izražavanja i dizajnerske igre bez granica.
Monika Galović Rolich, dipl.ing.arh.
Umjetnički ugođaj
Mramorne grijaće ploče dekorativan su element prostora te su stoga preporučljive i za grijanje kupaoničkog prostora. Vrste grijaćih mramornih ploča kao i motivi na njima mogu biti usklađeni prema vašim željama ili potrebama interijera, tj. kupaonice. Umjetnički ugođaj kupaonice, ostvaren igrom boja i materijala podnih i zidnih obloga te ovom vrstom grijaćih tijela, bit će dojmljiv i nadasve ugodan samim stanarima. Grijaće tijelo trebalo bi biti postavljeno ispod prozora, ako je on sastavni dio kupaonice, zbog pravilnog miješanja toplog i hladnog zraka.
Najčitanije iz rubrike