Svijet
U SRBIJI SLAVLJE

Kosovo nije uspjelo ući u Interpol
Objavljeno 21. studenog, 2018.
Kosovo na 87. glavnoj skupštini Interpola u Dubaiju ni iz trećeg pokušaja nije uspjelo ući u tu međunarodnu policijsku organizaciju, što je izazvalo pravo slavlje političkog vrha Srbije. U dva kruga Kosovo nije dobilo dovoljan broj glasova za dvotrećinsku većinu - u prvom je za Kosovo glasovalo 78 članica, 56 protiv, 16 suzdržano, a u drugom 68 za, 51 protiv i 16 suzdržano.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon rezultata iz Dubaija rekao je na izvanrednoj konferenciji za novinare kako je odbijanje ulaska Kosova u Interpol "pobjeda male, prkosne i ponosne zemlje koja govori da je Srbija osnažila svoju poziciju, ali zbog toga ne smijemo biti euforični".

"Srbija nije zemlja koju je lako pobijediti, poniziti i pregaziti", rekao je Vučić, i zahvalio svim zemljama koje su glasovale protiv i bile suzdržane.

Američko veleposlanstvo u Prištini je objavilo kako je izuzetno razočarano glasovanjem u Dubaiju, jer "sve ovo bilo je zbog veće sigurnosti na Balkanu, Europi, i u svijetu". "Ovim ishodom svi gubimo - Kosovo bi trebalo ostati fokusirano na svoju europsku budućnost i koordinaciju sa svojim saveznicima", istaknulo je veleposlanstvo SAD-a.
Srpski šef diplomacije Ivica Dačić kritizirao je austrijskog kancelara Sebastiana Kurtza koji je najavio kako će njegova zemlja dati potporu Kosovu za ulazak u Interpol. "Prištinskim vlastima ni potpora Sebastiana Kurtza nije pomogla da Kosovo uđe u Interpol. Preko koga su htjeli u Interpol, tako su ušli", rekao je nediplomatski Dačić. M.Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike