Novosti
UNUTAR PRORAČUNSKIH MOGUĆNOSTI

Pavić i Marić: Štrajk je legitiman, ali plaće ne mogu rasti više od 3 posto
Objavljeno 20. studenog, 2018.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić ocijenio je najavljeni štrajk sindikata državnih i javnih službi, koji traže povećanje osnovice plaća za 5,8 posto u idućoj godini, "legitimnom opcijom", ali i naglasio kako je Vladin prijedlog povećanja plaća za tri posto maksimalan iznos unutar mogućnosti državnog proračuna.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Pavić je podsjetio da su plaće u državnim i javnim službama već ove godine povećane za šest posto, odnosno da je riječ o paketu vrijednom milijardu kuna. Osim toga, istaknuo je, riješen je i prijevoz koji je koštao 140 milijuna kuna više nego lani, a božićnice i regres iznose još pola milijarde kuna.

- Za sljedeću godinu s tri posto povećanja plaće predvidjeli smo dodatnih milijardu kuna više u odnosu na ovu godinu. Prema tome, unutar proračunskih mogućnosti ponudili smo maksimum. No, u srijedu ćemo ponovno sjesti kao pregovarački timovi, a dan kasnije održati mirenje i vjerujem da ćemo kroz dijalog nastaviti zajednički surađivati - rekao je Pavić, ponovivši kako je štrajk legitiman, ali i da je Vlada koja upravlja proračunom dala maksimalnu ponudu koja je u skladu s proračunskim mogućnostima za iduću godinu. U pogledu nezadovoljstva sindikata mirovinskom reformom, podsjetio je kako je Vlada na njihov prijedlog ublažila odredbu o odlasku u mirovinu sa 67 godina života te će se s njezinom primjenom početi od 2033. godine, a ne od 2031. godine, kao što je bio prvotni prijedlog.

Najavio je da će Vlada za drugo čitanje u Hrvatskome saboru prijedlog zakona dodatno ublažiti oko penalizacije ranijeg odlaska u mirovinu. To je, ističe, bio drugi glavni zahtjev sindikata, koje je ponovno pozvao na razgovore prije nego se konačni prijedlog zakona uputi u saborsku proceduru.

I ministar financija Zdravko Marić najavio je još jedan razgovor sa sindikatima javnih službi o mogućnosti povećanja plaća u javnim službama te da će raspravljati i o mogućoj povišici "na rate". Ponovio je da su lani povećane osnovice plaća za šest posto, a cijelo vrijeme isplaćuju se božićnice i regresi.

"Čuo sam nekoliko puta u Saboru da bi trebalo povećati plaće ne znam koliko, i to od onih koji za svog mandata nisu isplaćivali ni božićnice ni regrese, smanjili su koeficijente za tri posto, ukinuli određene dodatke na plaću. Moramo malo biti objektivniji. Za sljedeću godinu prostor koji imamo je oko 900 milijuna kuna, predviđena su sredstva za božićnicu i regres i za iduću godinu, a isto tako i za prijevoz učenika", istaknuo je Marić. Na upit o mogućem povećanju plaća na rate, na koje bi sindikati pristali, Marić je poručio da će razgovarati i o toj mogućnosti.

"Sigurno da treba voditi brigu i analizirati politiku plaća u nekakvom horizontu, ali ponukani iskustvima gospodarske krize, kada se to moralo korigirati jednokratnim mjerama, imamo još veće nezadovoljstvo. Naš je bio prijedlog da idemo razgovarati, razmišljati o srednjoročnom razdoblju, ali moramo sjediti od godine do godine, to je jedini način da vidimo koji je prostor u proračunu", naglasio je ministar. "Mi smo ovaj prostor povećanja od tri posto stvorili mnogo prije krize u Uljaniku, nije točno da zbog Uljanika nešto ne možemo. Još u smjernicama ekonomske i fiskalne politike predvidjeli smo prostor za koji smo rekli da je moguće", dodao je. I.Bošnjak/H
Blaženka Divjak

ministrica znanosti i obrazovanja

BOLJA PRAVA UČITELJA

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je da treba unaprijediti prava učitelja. “S jedne strane, treba poštivati činjenicu da se radnici i preko štrajka imaju pravo izboriti za ono što traže, a s druge strane treba u suradnji sa sindikatima osigurati obavljanje nužnih poslova u školama”, rekla je Divjak. Na pitanje postoje li razlozi za štrajk, Divjak je istaknula da treba unaprijediti materijalni položaj učitelja, ustvrdivši kako, otkad je ministrica, radi na različitim aspektima unaprjeđivanja materijalnoga položaja učitelja i njihova statusa. U prijedlogu proračuna za iduću godinu može se vidjeti da je Ministarstvo osiguralo 26 milijuna kuna više za nagrađivanje i sustav napredovanja učitelja, dodala je.
REFERENDUM PROTIV MIROVINSKE REFORME
Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever poručio je u utorak s konferencije za novinare da sindikati nisu odustali od prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma protiv prijedloga mirovinske reforme, ali će procijeniti trenutak kada će s time krenuti. “Pripreme su intenzivne i do sada smo napravili mnogo toga. Ali da budemo sigurni kako neće biti pogrešnih koraka, da na minimum smanjimo mogućnost vladajućima da to proglase nevažećim te iz odgovornosti prema građanima, u pripreme idemo polako i smireno”, rekao je Sever. Sindikati neće zakasniti s referendumom, jer što god se u vezi s tim pitanjem usvoji, u drugom čitanju u Saboru neće rezultirati primjenom već od 1. siječnja, napomenuo je.
Možda ste propustili...