Regija
HOBI PRERASTAO U POSAO

Kokoši hrvatice su odlične nesilice i kvalitetnog mesa
Objavljeno 21. studenog, 2018.
Koke na OPG-u Josipa Čape su u otvorenim drvenim kokošinjcima, hrane se na livadi i dvorištu
FERIČANCI

Malo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Josip Čapo prvo je u Feričancima počelo registrirani uzgoj i prodaju pilića kokoši hrvatice, izvorne hrvatske pasmine.

Obitelj Čapo, 27-godišnji Josip i supruga mu Ines (24), tri godine uzgajaju jata koka i pijetlova slobodnim načinom držanja, na otvorenom.

- Krenuli smo prije tri godine, a uzgoj koka hrvatica zaintrigirao nas je zbog kvalitetnih jaja i pilića. Prvi autohtoni pilići stigli su od poznatih uzgajivača iz Kutjeva i Kešinaca - priča Josip Čapo, glava kuće i osnivač OPG-a. Za sada imaju tri matična jata prstenovane, autohtone koke hrvatice - 30 koka i tri pijetla, ali i stotinjak mladih koka, budućih nesilica.

Obitelj Čapo ima klasičan peradarnik u prostranom dvorištu iza obiteljske kuće u Kolodovorskoj ulici u Feričancima. Josip je sam napravio kokošinjce, koji nisu zatvoreni. Koke slobodno šeću dvorištem, među voćkama, čupkaju travu i kljucaju grumene zemlje unoseći prirodnim putem kalcij. Uz crve i trave koje pronalaze na prostranoj livadi i dvorištu, obitelj Čapo kokama daje prirodnu hranu. Osim kukuruzom, kokoši hrane ječmom, zobi, sojom i suncokretom. Obitelj Čapo sama proizvodi hranu za kokoši.

- Moje koke nisu u kavezima. Napravio sam drvene kokošinjce koji nisu zaključani i koke su slobodne, u prirodi. Ovdje se radi o prirodnom ciklusu i hranjenja i razmnožavanja – ističe Josip.

Redovito obavljaju cijepljenje, a neke ozbiljnije probleme koji bi zahtijevali intervenciju veterinara do sada nisu imali. U svakom slučaju, oduševljeni su isplativošću uzgoja koka hrvatica.

Ove feričanačka obitelj s njihovim je uzgojem počela kao hobijem i prve dvije godine bavila se prodajom jednodnevnih pilića, ali isplativost posla rezultirala je odlukom da proizvode i jaja.

- Dosta smo novi i učimo se. Prve dvije godine bavili smo se prodajom jednodnevnih pilića, a ove godine krenuli i s proizvodnjom jaja tek za svoje potrebe, prijatelje i rodbinu. Manje količine odvozio sam u jednu pekaru u Orahovicu. Međutim, uskoro namjeravamo krenuti s većom proizvodnjom jaja. Smatram ovo nekom vrstom hobija koji je prerastao u posao te se planiramo i proširivati. Nakon što smo usvojili znanje o slobodnom uzgoju koka hrvatica, sada trebamo i o proizvodnji jaja. Proizvodnju kokošjih jaja moram prilagoditi zakonima i propisima. Prva stvar je deklaracija, no nadam se ćemo sve riješiti sljedeće godine - kaže mladi uzgajivač koka hrvatica iz Feričanaca.

Snježana Fridl
isplative
Koke su otporne na temperature i bolesti
godišnje nese od 250 do 270 jaja
Josip Čapo ističe da nije požalio zbog odluke da uzgaja baš koke hrvatice.

- Kad smo počinjali, cilj nam je bio držati koke hrvatice zbog prodaje pilića, no sada smo se odlučili i za jaja. Odluka je za nas bila logična. To je autohtona sorta odlične nesivosti, čija su jaja među najkvalitetnijima koja se uopće mogu dobiti u slobodnom uzgoju, otporne su na promjene temperature i bolesti. Te koke puno vraćaju, a nisu zahtjevne – kaže Josip.

Kokoš hrvatica je iznimno produktivna i godišnje snese od 250 do 270 jaja. Uz jaja i otpornost, prednost je i nutritivno bogato meso. Na području Hrvatske postoje četiri soja: crveni, crni, jarebičasto-zlatni i crno-zlatni. Obitelj Čapo ima crveni soj.
Možda ste propustili...

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike