Regija
OPĆINA RASPISALA NATJEČAJ

I od čistačice se traži dobro opće znanje
Objavljeno 21. studenog, 2018.
Zakon nalaže da se provjera znanja i sposobnosti obavlja pisanim testiranjem, a potom i intervjuom
BABINA GREDA

Općina Babina Greda je prošlog tjedna raspisala natječaj za prijam u radni odnos na neodređeno vrijeme čistačice/dostavljačice. Osoba koja želi taj posao mora zadovoljiti nekoliko uvjeta: mora imati nižu stručnu spremu ili osnovnu školu, a poželjno je i radno iskustvo. Kandidati koji budu ispunjavali formalne uvjete natječaja bit će pozvani na provjeru znanja i sposobnosti, odnosno morat će proći test općeg znanja.

Nova čistačica prvo će raditi na probni rok od tri mjeseca, koji je obvezan kako bi dokazala svoje sposobnosti. Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Babina Greda Boris Bauković kaže da takvu proceduru propisuje Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, koji nalaže testiranje svih kandidata za prijam u službu u lokalnoj samoupravi, pa tako i čistačice. Pojašnjava da su u Općini dužni napraviti provjeru znanja i da ni sam još ne zna kakva će točno biti pitanja, a sastavit će ih povjerenstvo koje imenuje Općina. Napominje da pitanja zasigurno neće biti teška, primjerice tko je predsjednica Republike Hrvatske ili predsjednik Vlade RH, koliko je zastupnika u Hrvatskom saboru, kada počinje zima ili proljeće i nešto u tom stilu, uglavnom neki osnovni podaci za koje se pretpostavlja bi svaki punoljetni građanin trebao znati. Provjera znanja i sposobnosti obavlja se preko pisanog testiranja i intervjua. Prema pravilima, intervju se provodi samo s kandidatima koji su ostvarili najmanje 50 posto bodova iz pisanog testiranja. Općinski načelnik Josip Krnić kaže da je dugogodišnja čistačica ovih dana otišla u zasluženu mirovinu, a za prijam novog namještenika na neodređeno vrijeme u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine provodi se procedura propisana zakonom koju pročelnik u potpunosti poštuje i sve je, kaže, transparentno.

Prije godinu dana Općina Babina Greda objavila je natječaj za radno mjesto pomoćnog radnika (grobar). Uvjet je bila niža stručna sprema ili osnovna škola, a osoba zainteresirana za posao morala je dobro poznavati nekoliko zakona. Procedura je također nalagala da nakon uspješnog polaganja pisanog testa slijedi intervju jer Povjerenstvo kroz razgovor s kandidatima utvrđuje njihove interese, profesionalne ciljeve i motivaciju. A odabrani kandidat angažiran je na čišćenju i održavanju javnih površina, održavanju mjesnog groblja i zgrade za ispraćaj pokojnika, kopanju grobnog mjesta i zatrpavanju nakon pokopa pokojnika te praćenju evidencije grobnih mjesta.

Načelnik Krnić najavljuje skorašnje preseljenje općinske uprave u novosagrađenu zgradu koja se prostire na približno 280 četvornih metara i smještena je na lokaciji bivše mljekare u središtu sela. Ukupna vrijednost investicije je približno 3,7 milijuna kuna, a riječ je o takozvanoj pasivnoj kući koja troši vrlo malo energije. Gradnju nove zgrade financirala je Općina, a pomogli su Ministarstvo regionalnog razvoja sa 100.000 kuna i Fond za energetsku učinkovitost s 240.000 kuna. Sljedeći tjedan očekuje se tehnički pregled, a potom slijedi opremanje prostora namještajem i preseljenje.

Marija Lešić Omerović
Procedura se mora poštovati, napominje pročelnik, pitanja neće biti teška, a osmislit će ih Povjerenstvo
Rigorozno za grobare - 3 zakona
Na pisanom testiranju za pomoćnog grobara kojeg su prije godinu dana zaposlili u Babinoj Gredi tražilo se znanje iz Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Zakona o komunalnom gospodarstvu, Zakona o grobljima i općinskog Statuta.
Možda ste propustili...

NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE

Idući vikend drugi Ilok Walk & Wine

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana