Regija
GRADSKA KNJIŽNICA VUKOVAR U BAŠTINI NA MREŽI

Pobijedili su virtualnom izložbom o Nikoli Andriću
Objavljeno 21. studenog, 2018.
VUKOVAR

Gradska knjižnica Vukovar osvojila je prvo mjesto na natječaju Baština na mreži Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, pod pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH. Knjižnica je na natječaj prijavila izradu virtualne izložbe "Život i djelo Nikole Andrića“, a njezina je ravnateljica Jelena Miškić naglasila kako su presretni zbog osvajanja nagrade.

- Tek smo prošle godine, za 70 godina postojanja i rada, sitnim korakom krenuli u formiranje naše digitalne zbirke. Počeli smo s ex librisima, a potom i pečatima koji su u našem posjedu, jer smo smatrali kako digitalna zbirka mora imati lokalni značaj i javnosti predstaviti nešto što je rijetko i isključivo u našem posjedu, navela je, dodajući kako svake godine prate nacionalnu manifestaciju Mjesec hrvatske knjige, u čijem je sklopu natječaj i plasiran. Dvojili su trebaju li se uopće prijaviti upravo stoga što su novi u svijetu izrade digitalnih zbirki.

- Kada su izašle propozicije bili smo zatečeni njihovim stavkama. Trebalo je zadovoljiti baštinski dio, odrediti što predstaviti za nacionalni fundus i hoće li im to biti interesantno, jer je projekt suradnički. Potom je trebalo zadovoljiti pravne regule sve građe koja će ići u digitalni proces. Promišljali smo što možemo dati nacionalnom identitetu, a među više prijedloga odlučili smo se za Nikolu Andrića, koji je prvi počasni građanin Vukovara, najplodniji hrvatski književnik, dramaturg, jezikoslovac, čovjek koji je puno ostvario na kulturnom planu za hrvatski kulturni identitet, istaknula je Miškić.

Imali su pripremljenu izložbu o Andriću u klasičnom obliku, koja im je pomogla u izradi idejnog djela, no trebalo je zadovoljiti propozicije natječaja i pripremiti omjer fotografija, teksta i popratnih informacija.

- Kada smo se prijavljivali držali smo kako smo dobro odradili posao, no niti u najluđim snovima nismo mislili ni da smo favoriti, a kamoli da ćemo pobijediti. Riječ je o natječaju na nacionalnoj razini, apliciralo je oko 500 knjižnica. U očekivanju smo drugoga dopisa kojim ćemo biti pozvani na dogovor s njihovim timom digitalnih i tehnoloških stručnjaka i definirati suradnju, pojasnila je ravnateljica, naglasivši kako će u 3,5 mjeseca, koliko će projekt trajati, dobiti znanja koja će im biti značajna za razvoj digitalne zbirke vukovarske knjižnice. D. Korpoš
Možda ste propustili...

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana