Regija
UČENICI SŠ ANTUNA HORVATA - PODUZETNICI BUDUĆNOSTI

Nagrada za solarni hladnjak
Objavljeno 21. studenog, 2018.
ĐAKOVO

Na HUP-ovom natječaju Poduzetnici budućnosti učenici Srednje strukovne škole Antuna Horvata Ivan Bipković, Mario Lasić i Stjepan Prakljačić sa projektom “Solarni prijenosni hladnjak” osvojili su 5.000 kuna. Nadmetanje je bilo namijenjeno timovima svih srednjih škola u RH, a organiziran je u suradnji s predstavništvom EU u RH i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- S obzirom da nisu imali puno vremena, učenici su osmislili prenosivi solarni hladnjak, drvenu kutiju na kojoj su zalijepljeni solarni paneli što napajaju sklop koji hladi, odnosno za izmjenu temperature hladnjaka, a u duplom dnu su baterije kojima se skladišti višak energije, a na hladnjaku postoji još i blue tooth zvučnik, radio …, izjavila je mentorica trojice učenika Sanja Lasić. Solarni hladnjak je na kotačima pa je i lako prenosiv. Nagradu je uručio Mislav Mihalj iz đakovačke tvrtke Hemco.

– Ovakve stvari učenici će pamtiti jer se najbolja iskustva i stječu putem prakse. Naravno, školstvo je tu temelj, ali praksa i ovakvi izumi, odnosno kreativnost i inovativnost je budućnost, izjavio je Mihalj.

Na natječaj se javilo 179 škola, a cilj je jačanje poduzetničke klime među mladima. Sredstva koja su škole dobile kao nagradu za najbolje ocijenjene projekte i ideje uložit će se u edukaciju učenika o poduzetništvu te razvoj poduzetničkih znanja i vještina učenika. S.Ž.

Suzana Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike