Sport
NA NAJUGLEDNIJEM MARATONU

Osječki supružnici istrčali New York
Objavljeno 21. studenog, 2018.
Ni ovogodišnji maraton u New Yorku nije mogao proći bez Osječana. U "mravinjaku" većem od 70 tisuća trkača koji su imali sreće i "upali" na jedan od najuglednijih i najpoznatijih svjetskih maratona bili su i članovi udruge Zdravo trčanje iz Osijeka, a svi četvero - Andrea i Elvir Rakipović te Ornela i Predrag Prekodravac - bili su među 52.810 onih koji su prošli ciljem. Supružnicima Rakipović i Prekodravac mentor na ovoj američkoj avanturi bio je Istranin Ivan Stanić, koji je do sada istrčao čak 95 svjetskih maratona.

U New Yorku, kao i na svakom maratonu u svijetu, vrijedi pravilo - nije važno vrijeme, važno je proći ciljem, no osječka ekipa može se pohvaliti kako je ostvarila i sasvim solidne rezultate. Predrag Prekodravac istrčao je maraton za 3:46,50 sati i u ukupnom poretku bio je 9536. Njegova supruga Ornela dionicu od 42.195 km prošla je za 6:41,18 te završila kao 50.940. Elvir Rakipović stazu kroz pet okruga New Yorka, Staten Island, Brooklyn, Queens, Bronx i Manhattan, istrčao je za 4:02,47 i bio je 11.424., a više od sat i 40 minuta nakon supruga u cilj je ušla i Andrea Rakipović (5:43,13) i zauzela 45.653. mjesto u ukupnom poretku.

Maraton je i ove godine održan uz velike mjere osiguranja, sve je bilo puno policije, čak i vojske naoružane dugim cijevima, no trkači se u toj atmosferi nisu osjećali nelagodno. Naprotiv, Osječani kažu kako su policajci i vojnici bili profesionalni, ali vrlo ljubazni i srdačni. Jednostavno, sigurnost sudionika maratona na prvom je mjestu, a nakon nemilih scena i bombi na bostonskom maratonu 2013. Amerikanci više ništa ne prepuštaju slučaju.

- S obzirom na veliki broj trkača, starta se iz više blokova i u različito vrijeme. Elitni trkači startaju prvi, zatim ostali. Prije starta svake skupine pjeva se himna i uz snažnu detonaciju daje se start. Gužva je od starta do cilja i nemoguće je trčati jednoličnim tempom, a najposebnije je bodrenje uz stazu, mislim da to nema ni na jednom maratonu. Navijači su uz stazu od starta do cilja i stalno bučno navijaju i bodre trkače. Ma, bilo je fantastično - iznio je dojmove iz New Yorka Elvir Rakipović.
Inače, pobjednica ovogodišnjeg njuorškog maratona je Kenijka Mary Keitany (2:22,48 sati), a u muškoj konkurenciji slavio je Etiopljanin Lelisa Desisa, koji je dionicu istrčao za 2:05,59 sati. I. Liović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike