Osijek
PRIVREMENO RJEŠENJE ZA PROBLEMATIČNOG UČENIKA U OŠ “TIN UJEVIĆ”

Roditelji pustili djecu na nastavu jer je učenik F. K. udaljen iz razreda
Objavljeno 21. studenog, 2018.
Izvjesno je da će F. K. ići u OŠ “Vijenac” u rujnu 2019., a moguće i ranije, ali samo uz stručnu službu

Vezani članci

OŠ “TIN UJEVIĆ”: UČENIK PRIJETI DA ĆE UBITI KOLEGE I SEBE

"Stavio je djetetu skalpel pod grlo, dok je on tu, naša djeca neće u školu"

BIVŠA PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU

U slučaju OŠ “Tin Ujević” zakazale su sve službe

Otkako je u Osnovnoj školi "Tin Ujević" prošle srijede 12-godišnji F. K. skalpelom prijetio da će ubiti svoje kolege, a potom i sebe, a što je bila kulminacija njegova višegodišnjeg maltretiranja, učenici 5.b razreda tek su jučer sjeli u svoje klupe. Podsjetimo, ogorčeni roditelji potvrdili su da njihova djeca trpe nasilje godinama te su odlučili bojkotirati nastavu sve dok je F. K. u istom razredu s njihovom djecom.

U cijeli slučaj uskoro su se uključile sve mjerodavne službe te je za sada poduzeto prijelazno rješenje – 12-godišnji F. K. jučer je krenuo s nastavom "jedan na jedan" koju odrađuje sa stručnom službom, i to u suprotnoj smjeni od one koju polazi njegov razred. Potvrdila nam je to Kristina Knežević, majka učenice iz tog razreda, koja je, zajedno s ostalim roditeljima, ali i predstavnicima Grada Osijeka, sudjelovala na sastanku održanom u ponedjeljak poslijepodne.

Majka surađuje s CZSS-om
- Ovaj tjedan taj će učenik imati nastavu od 8 do 11.30 sati, a to bi trebalo biti tako sve dok se za njega ne pronađe mjesto u Osnovnoj školi "Vijenac", odnosno u Odjelu za djecu s poremećajem u ponašanju. To rješenje za sada nam se čini dobro, no vjerujte da smo još uvijek svi u strahu i većina nas svoju će djecu voditi u školu, što je apsurdno u petom razredu – ispričala je Knežević dodajući da svi roditelji doslovce pušu i na hladno i ne znaju što i kakvu reakciju mogu očekivati od njihova školskog kolege, unatoč tome što do daljnjeg neće sjediti u klupama s njihovom djecom. Roditelji su, kaže Knežević, odlučni u nastojanju da se F. K. trajno izmjesti iz razreda koji pohađaju njihova djeca, pa čak i pod cijenu ispisa iz škole.

- Već se jednom dogodilo da je on otišao iz razreda pa je vraćen. Ne bude li se sad ovo poštovalo, vjerujem da ćemo opet ići u tzv. štrajk, odnosno bojkot, pa možda čak i prebaciti djecu u drugu školu – poručila je Knežević.

Ipak, kako neslužbeno doznajemo, potrebe za tim neće biti jer je i dječakova majka, kako doznajemo od Vlaste Radaković, zamjenice ravnateljice Centra za socijalnu skrb Osijek, suglasna da njezino dijete više ne pohađa OŠ "Tin Ujević", odnosno da se čeka premještaj u OŠ "Vijenac", ali ne prije nego što se za to stvore svi potrebni preduvjeti.

- Majka još od rujna dijete vodi u Centar za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti Osijek, vodi ga liječniku i vidjet ćemo kako se situacija bude razvijala nadalje, no Centar nije majci izricao mjeru obiteljsko-pravne zaštite. Centar nije bio pozvan u školu na sastanak i mi za sada nemamo nikakvih elemenata za kakvo poduzimanje. Ponavljam da majka vodi dijete liječniku na razgovor, prema nama je suradljiva i vidjet ćemo što će se nadalje događati – poručila je Radaković dodajući da će CZSS Osijek intervenirati ako dođe do premještaja u OŠ "Vijenac", a majka to ne bude željela poštovati.

Čeka se odgovor MZO-a
No, do bilo kakvog premještaja bez određenih intervencija nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja u OŠ "Vijenac" neće doći prije rujna 2019. godine. Potvrdila nam je to ravnateljica OŠ "Vijenac" Vesna Vrbošić, dodajući da će F. K. ići ondje u školu tek kad se oslobodi jedno mjesto u posebnom razrednom odjelu, a što je doneseno rješenjem Ureda državne uprave Osječko-baranjske županije. Vrbošić kaže kako su ipak nakon cijelog događaja školu zvali i iz MZO-a, kao i iz UDU-a, no zasad još nije sigurno može li ranije doći do premještaja učenika u drugu školu.

- Sve ovisi o tome što ćemo sada riješiti s te dvije ustanove. Mi imamo jedan razredni odjel s učenicima s poremećajima u ponašanju. Ministarstvo nam nije odobrilo stručnu službu iako smo više puta slali zamolbe da nam odobri stručnog suradnika, socijalnog pedagoga i dopunu rada psihologa jer na te službe ta djeca imaju pravo. Ipak, to nije odobreno duže od godinu dana, a hoće li se sad odobriti, vidjet ćemo. Očigledno je sve trebalo dospjeti u medije da se MZO "probudi". U svakom slučaju, prije ekipiranja stručne službe nikakvi premještaji ne dolaze u obzir – naglasila je ravnateljica Vrbošić dodajući i to da prema pedagoškom standardu škola ima pravo na stručne suradnike, no Ministarstvo se, kaže, opravdava zabranom zapošljavanja. Vrbošić pojašnjava da je nemoguće funkcionirati s više prilagođenih programa sa samo jednim i pol stručnim suradnikom.

- Nadam se i vjerujem da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja shvatiti situaciju i odobriti stručnu službu. Dobila sam jučer dopis Ureda državne uprave Osječko-baranjske županije da napišem zahtjev za povećanje broja učenika u posebnom odjelu. To nije problem, ali tek uz ekipiranu stručnu službu – poručila je Vrbošić.

Dodajmo tome da Ured državne uprave Osječko-baranjske županije nema za sada nikakvih službenih informacija o sastanku održanom u ponedjeljak u OŠ "Tin Ujević". - Predstavnici UDU-a nisu prisustvovali sastanku - stoji u dopisu koji potpisuje službenik za informiranje Bruno Vučemilović-Šimunović.

Marija Mihelić
dogovor
Nastava “jedan na jedan”
Grad čeka potez nadležnih službi
Predstavnici Grada, odnosno Upravnog odjela za društvene djelatnosti, nazočili su sastanku u OŠ “Tin Ujević” održanom u ponedjeljak. Kako doznajemo, Grad je zadovoljan djelovanjem stručnih službi u toj školi, kao i ravnateljice Jasenke Vajdić, jer su poduzete sve zakonom predviđene aktivnosti i obaviještene su sve nadležne institucije koje su dužne djelovati u takvim slučajevima.

Škola je, doznajemo u Gradu, pronašla prijelazno rješenje, uz dva trajna rješenja, no ističu da na Gradu kao osnivaču osnovnih škola, ali i na samoj školi nije rješavanje onoga što je u djelokrugu drugih nadležnih službi. Osnivač sad čeka poteze nadležnih institucija i mjerodavnih tijela koja će pronaći trajno rješenje problema za dijete koje, kažu u Gradu, očigledno ima određene poremećaje u ponašanju.
Prijetnje i seksualno uznemiravanje
Mahanje skalpelom na satu tehničke kulture bilo je kulminacija nakon koje roditelji više nisu željeli nipošto trpjeti nasilno ponašanje 12-godišnjaka koji, prema riječima brojnih roditelja, sustavno maltretira djecu godinama. Tako su, podsjetimo, posvjedočili da je prošle godine F. K. od djevojčice iz razreda tražio da skine svoju majicu te je otkopčao patent svojih hlača. Druga je majka pak posvjedočila kako je u drugom razredu njezinu kćer isti učenik pretukao, a ona ga se plašila u tolikoj mjeri da tijekom odmora nije željela izlaziti ispod stola. Seksualno zlostavljanje doživjela je i kći Kristine Knežević. - On je skinuo gaće i tražio od moje kćeri da ga dira po spolovilu. Prošle srijede prijetio je da će joj škarama iskopati oči - ispričala je majka djevojčice u 5.b razredu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana