Osijek
MINISTARSTVO ZAVODU ZA UROLOGIJU POTVRDILO STATUS REFERENTNOG CENTRA

Urologija KBC-a Osijek najbolja je u državi za liječenje bubrežnog kamenca
Objavljeno 21. studenog, 2018.

Ministarstvo zdravstva donijelo je rješenje prema kojemu se Zavodu za urologiju KBC-a Osijek verificira i potvrđuje da je i u sljedećih pet godina Referentni centar Ministarstva zdravstva za urolitijazu. To znači da je upravo osječka Urologija najbolji zdravstveni centar u Hrvatskoj za liječenje bubrežnih kamenaca.

Ravnatelj KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić, naglašava kako su iznimno ponosni zbog potvrde tog statusa, jer ga Ministarstvo iznimno rijetko dodjeljuje bolnicama izvan Zagreba. Inače, osječka je bolnica taj status dobila još 1999., a uspjela ga je zadržati zato što u ovom trenutku ima vrhunski medicinski kadar, ali i opremu, u koju je samo u posljednje dvije godine uloženo šest milijuna kuna. Pročelnik Zavoda za urologiju, dr. Oliver Pavlović, kaže kako naslov zasigurno ne bi bio verificiran da se nisu potvrdili svojim radom. Naime, samo od 2011. do 2017. u toj bolnici bubrežne je kamence liječilo čak 3000 pacijenata.

- Mi u ovom trenutku bubrežne kamence liječimo minimalno invazivnim zahvatima, i to ponajprije mrvljenjem kamenaca s pomoću ESWL metode, odnosno udarnim valovima. K nama na edukaciju dolaze i liječnici iz drugih centara kako bi vidjeli uklanjanje kamenaca s pomoću mini pcnL metode. Riječ je o minimalnom bušenju kroz kožu kako bi se došlo do kamenca, nakon čega na koži ostaju minimalni ožiljci. Inače, naš najmlađi pacijent imao je tri, a najstariji 82 godine. Kvaliteta našeg rada prepoznata je i izvan Hrvatske, pa nam dolazi i velik broj pacijenata iz Bosne i Hercegovine - naglašava dr. Pavlović.

Inače, u Zavodu za urologiju u ovom trenutku radi deset specijalista i četiri specijalizanta, a upravo su dr. Pavlović i prim. dr. sc. Hrvoje Kuvedžić subspecijalisti za urolitijazu.

- Mi nastavljamo s ulaganjem u mladi kadar i trudimo se omogućiti svima stalnu edukaciju. Tako neprestano uvodimo i nove tehnike rada. Prije nekoliko dana uspješno smo napravili i prvu implantaciju urološkog stenta. Stent je ugradio dr. Josip Perković uz podršku tvrtke Klinimed iz Zagreba. Nova generacija uroloških stentova iskorak je prema tehnološki naprednim rješenjima u slučajevima teško operabilnih pacijenata čija je funkcija mokrenja smanjena ili potpuno izostala. Metoda postavljanja urološkog stenta minimalno je invazivna za pacijenta i smatra se novim pristupom koji će se s vremenom nastojati implementirati u liječničku praksu, osobito za pacijente koji boluju od bolesti nastalih kao posljedica benignih ili malignih bolesti - objasnio je dr. Pavlović.
N.Z.Eberhard
Na osječkom području do 6 % stanovništva oboli od kamenca
U ožujku ove godine Zavod za urologiju dobio je novi urološki rendgenološki uređaj Siemens Omnia Max, vrijedan čak 2,8 milijuna kuna. Inače, čak trećina svih zahvata na osječkoj Urologiji odnosi se na liječenje kamenca, a na stolu za razbijanje kamenca dnevno se u KBC-u Osijek nađu i do dva pacijenta. No statistike ne pokazuju da su Slavonci po bilo čemu skloniji bubrežnim kamencima.

- Od tri do šest posto stanovništva na ovom području oboli od bubrežnih kamenaca. No ni po čemu ne odskačemo od ostalih dijelova Hrvatske. Inače, istraživanja su pokazala da su kamencu skloniji muškarci i stanovnici razvijenijih zemalja, gdje je hrana nezdravija. Voda nema baš nikakvog utjecaja na kamence. No, ako se slabo hidrirate, odnosno unosite premalo tekućine, povećavate mogućnost da se bolest razvije. Kamence je najlakše otkriti na UZV pregledu i prema analizi mokraće. Stoga svi koji sumnjaju na bolest mogu tim jednostavnim pretragama doznati jesu li im bubrezi čisti - objasnio je dr. Pavlović.
Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike