Osijek
SPAŠAVANJE AGENCIJE KOJA NOSI ŠEST PROJEKATA

Grad postaje jedini vlasnik Agencije za obnovu Tvrđe
Objavljeno 21. studenog, 2018.
Početkom kolovoza ove godine Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o ukidanju 54 agencije, zavoda i instituta radi racionalizacije državne uprave. Među agencijama koje bi trebale biti ukinute je i osječka Agencija za obnovu osječke Tvrđe. Ta vijest prisilila je Grad Osijek da preuzme vlasništvo nad Agencijom jer je trenutačno upravo ona uključena u neke od najvećih gradskih projekata. Naime, Agencija je u većinskom vlasništvu Ministarstva graditeljstva, a jednake udjele, od 24 i nešto posto, imaju Grad Osijek i Osječko-baranjska županija.

- Država nas je obavijestila kako oni žele izići iz svog osnivačkog udjela i pitali su želimo li ih preuzeti mi zajedno s Osječko-baranjskom županijom. No, Županija podržava sve projekte koje Agencija radi, ali smatra kako je rad Agencije usko vezan uz Grad i također želi izići iz svog suvlasničkog udjela. Kako Agencija trenutačno radi šest projekata, koji se dijelom financiraju i iz Europskih fondova, mi ne možemo dopustiti njezino gašenje. Stoga je s Ministarstvom graditeljstva i Ministarstvom financija dogovoreno da u sljedeće tri godine za rad Agencije bude osigurano milijun kuna svake godine kako bi se završili projekti. Grad će naravno preuzeti cjelokupni vlasnički udio i postati jedini vlasnik Agencije. Mi sada čekamo da na Vladi bude nacrt nove uredbe jer se prijašnji stavlja izvan snage. Kada to stupi na snagu, imamo rok od 90 dana da sklopimo ugovor u kojemu mi preuzimamo sva osnivačka prava. Naravno, sve to mora prethodno proći na sljedećoj Županijskoj skupštini. Što će biti nakon tri godine ćemo vidjeti, ovisno o potrebi za Agencijom nakon što se svi projekti zatvore. Tada postoji mogućnost da mi preuzmemo djelatnike Agencije ili ćemo vidjeti kako ćemo to rješavati, ali za sada o tome ne razmišljamo - objasnila je za naš list pročelnica Ureda Grada Marija Garić.

Inače, ova Agencija osnovana je 1999. godine, a trenutačno je uključena u projekt obnove Vodenih vrata, Trga Vatroslava Lisinskog, rekonstrukcije komunalne infrastrukture u Tvrđi, uređenja Centra za posjetitelje u Tvrđi, uređenja prostora bastionske trase te radova na Donjogradskim vratima i bastionu sv. Karla.N. Z. Eberhard
Najčitanije iz rubrike