Kultura
SUVREMENI PLES 

Četvero mladih Požežana na natjecanju u Zagrebu
Objavljeno 21. studenog, 2018.
Svi natjecatelji dobiju priznanja, a prema uspješnosti i diplome, novčane nagrade, sudjelovanje na  radionicama

Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar sudjelovat će s četiri plesača na 12. hrvatskom natjecanju suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska, 23. - 25. studenoga u Centaru za kulturu Trešnjevka, Zagreb. U najmlađoj A kategoriji predstavit će se Petar Galović koreografijom Mali violinist i Iva Marjanović koreografijom Ja plešem. Petru je ovo drugo natjecanje, a prošle je godine prema odluci stručnog žirija odabran za nastup u Gala večeri nagrađenih plesača. Ivi će ovo biti prvo pojavljivanje na natjecanju.


U zahtjevnijoj B kategoriji (11 - 13 god.) plesat će Hana Krpan, koreografiju U dahu, i Marta Matošević, Nošena vjetrom. Osim tih slobodnih koreografija vrijedno se pripremala i obvezna, zadana koreografija, koju je kreirala nastavnica Aleida Viduka iz Umjetničke škole Silvije Hercigonje. Hani je ovo peto natjecanje u nizu, a Marti četvrto. Obje su svojim koreografijama uvijek do sada birane za nastup u Gala večeri nagrađenih plesača.

Jedna od najvećih

Mlade požeške plesače pripremala je, koreografirala i mentorirala plesna pedagoginja Ilijana Lončar.


Natjecanje nosi ime jedne od najvećih i najnadarenijih plesnih umjetnica proizašlih iz hrvatskoga naroda kako ju je u predstavio Slavko Batušić, poznati povjesničar umjetnosti, u Hrvatskoj enciklopediji i prvom imenu plesne umjetnosti i u Americi. Mia Čorak Slavenska, rođena u Slavonskom Brodu 20. veljače 1916., posvetila je svoj život plesu i baletnoj umjetnosti. Jedna je, ne samo najveća hrvatska balerina, nego i najznačajnije ime plesnih umjetnika 20. stoljeća. Njezin međunarodni uspjeh započeo je s 18 godina, kada je postala primabalerina HNK i prva hrvatska plesačica koja nosi taj naslov! - ističu iz HGM.


U Berlinu za trajanja Olimpijskih igara 1936. sudjeluje u tzv. plesnoj olimpijadi i postiže do tada svoj najveći uspjeh osvajajući prvu nagradu! Time se za nju definitivno otvaraju sva svjetska vrata. U Parizu snima film Smrt labuda, kojim stiče kultni status.


U svom najplodonosnijem razdoblju vodi trupu Slavenska Variante Ballet, nakon čega s partnerom Fredericom Franklinom pokreće Slavenska-Franklin Ballet. Gostuje na svim glavnim pozornicama svijeta, oduševljava publiku i dobiva najbolje kritike. Proslavila se ulogom Blanche u baletnoj verziji djela Tramvaj zvan čežnja po djelu Tennessee Williamsa, koji je oduševljen njezinom ulogom.

Fondacija Slavenska

Ljubav prema plesu živi i nakon njezine smrti kroz Fondaciju Slavenska Dance Preservation sa sjedištem u Los Angelesu, koju vodi njezina kći Maria Ramas, profesorica na UCLA sveučilištu. Ustupa korištenje imena Mia Čorak Hrvatskoj glazbenoj mladeži, kako bi se nastavila Mijina misija promicanja umjetnosti, posebice plesne, među mladima i to u njezinoj voljenoj domovini.


I ove godine HGM, krovna institucija u Hrvatskoj koja potiče širenje svijesti mladih o vrijednostima koje unosi umjetnost u njihov život, okuplja više od 60 mladih plesača iz cijele Hrvatske, od Požege, Osijeka preko Vukovara do Zagreba, Splita, Žrnovnice i Tenja.


Svim natjecateljima dodjeljuju se priznanja, a prema uspješnosti i diplome, novčane nagrade, plaćeno sudjelovanje na ljetnim radionicama te nagrade sponzora. Natjecanja, seminari, radionice te susreti mladih plesača i njihovih mentora imaju nezaobilaznu ulogu u motivaciji, navikavanju na javne nastupe i podizanju kvalitete izvedbe darovitih pojedinaca u suvremenom plesu.
Natjecanjem se želi stimulirati mlade ljude za suvremeni ples, kako u smislu aktivnog i profesionalnog plesanja tako i u smislu stvaranja educirane publike umjetničkih sadržaja. Ime je natjecanje dobilo po najslavnijoj hrvatskoj baletnoj umjetnici, a održava se svake godine. N.Vekić
SVOJ talent bruse do savršenstva
Mlade umjetnike potiču voditelji projekta natjecanja, plesni pedagozi i koreografi - Desa Virant i Dinko Bogdanić te Dubravka Dujmović Kušan, glavna tajnica HGM-a. Projekt, između ostalih, podržava Remus Dimache, solist baleta HNK iz Splita, i voditelj Radionice suvremenog plesa koju HGM organizira svake godine u Grožnjanu, na kojoj sudjeluju mladi umjetnici iz cijelog svijeta i kroz cjeloživotnu edukaciju svoj talent bruse do savršenstva. Trodnevno plesno natjecanje kulminirat će gala koncertom 25. studenoga i dodjelom prestižne nagrade.
Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike