Kultura
KONCERTI HRVATSKOG ORGULJAŠA

E. Andler-Borić gostuje u Damasku
Objavljeno 21. studenog, 2018.
DAMASK

Do 23. studenoga hrvatski orguljaš Edmund Andler-Borić održat će dva koncerta u Damasku u Siriji. Koncerti su dio orguljaškog festivala Terra Sancta Organ Festival u Svetoj Zemlji (Sirija, Cipar, Libanon, Palestina). Festival se održava u organizaciji Franjevačke kustodije za Svetu Zemlju, u sklopu koncertne sezone grada Damaska i Sirije, gdje, usprkos ratu, svi nastoje očuvati kulturni život i festivale klasične glazbe u Damasku.

Prvi je koncert orguljaški recital održan u Latinskoj crkvi sv. Antuna. Bit će izvedene skladbe J. S. Bacha, skladbe anonimnih hrvatskih franjevaca 18. stoljeća, zatim Felixa Mendelssohna, Charles-Marie Widora, Ajvarsa Kalejsa i hrvatskih skladatelja Franje Dugana i
Anđelka Klobučara.

Sa Simfonijskim orkestrom u Damasku nastupit će 22. studenoga na orguljama Latinske crkve sv. Antuna i izvesti Koncert u F-duru Op. 4 br. 4 G. F. Händela i Koncert u C-duru Hob. XVIII:1 J. Haydna.

Edmund Borić-Andler živi i djeluje u Zagrebu. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je klavir u klasi prof. Ide Gamulin, orgulje u klasi prof. Ljerke Očić, a magisterij orgulja u klasi prof. Maria Penzara. Orguljašku interpretaciju usavršavao je u majstorskim klasama Jaroslava Tume, Pietera van Dijka i Daniela Rotha. Godine 1999. odnio je apsolutnu pobjedu na II. hrvatskom natjecanju orguljaša Franjo Dugan. Ističe se izvedbama virtuoznih skladbi iz razdoblja romantizma i suvremene glazbe.N.Vek.
Osobito aktivan kao koncertan
Osobito je aktivan kao koncertant te je s održanih nekoliko stotina koncerata po Europi, Južnoafričkoj Republici, Izraelu, SAD-u, Bjelorusiji, Ukrajini i Rusiji najistaknutiji mladi umjetnik orguljaš. Dobitnik je nagrade Franjo Dugan za poseban prinos očuvanju i promociji orguljaške baštine. Uz gostovanja na mnogim festivalima, jedan je od pokretača takvih događaja u Hrvatskoj: umjetnički je voditelj festivala Orgulje Zagrebačke katedrale, bio je 11 godina ravnatelj međunarodnog festivala Ars organi Sisciae u Sisku i tri godine ZRIN festivala.
Možda ste propustili...

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike