Novosti
AMERIČKI VELEPOSLANIK U VUKOVARU

Radit ću na tome da američke tvrtke dođu u Vukovarsku županiju
Objavljeno 20. studenog, 2018.
Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Kohorst u ponedjeljak je bio u nastupnom posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji te razgovarao sa županom Božom Galićem. Najveći je dio razgovora orijentiran na mogućnosti investiranja američkih kompanija u gospodarstvo Vukovarsko-srijemske županije.

"Radit ću na tomu da naše kompanije dođu ovamo jer će nove investicije utjecati na to da ljudi na ovom području bolje žive te u konačnici ovdje i ostanu", rekao je Kohorst.

Dan prije sudjelovao je u komemoraciji žrtvama Vukovara 1991. godine, koju je ocijenio iznimno dojmljivom i emotivnom. Istodobno je imao priliku i osobno se uvjeriti koliko se Vukovar oporavio od rata.

Župan Galić izjavio je kako je suradnja s prošlom američkom administracijom u Hrvatskoj bila iznimno dobra, posebice u smislu njihove pomoći u projektima razminiranja i gradnje nekih objekata.

"Upoznao sam veleposlanika Kohorsta s našom situacijom, problemima i namjerom da u budućnosti bude bolje. Želimo privući investitore, a oni imaju interes da američki kapital dođe ovamo, za što do sada nije bilo puno prilike. Vjerujem kako će suradnja biti konkretnija, to prije što ima zainteresiranih ulagača u područja u drvnom sektoru, turizmu i poljoprivredi", naveo je Galić, naglasivši kako je Vukovarsko-srijemskoj županiji u fokusu razvoj gospodarstva.

Američki je veleposlanik razgovarao i s čelnicima Vukovara te zajedno s dogradonačelnicom Ivanom Mujkić posjetio područni objekt Mitnica Dječjeg vrtića "Vukovar 1", gdje mu je ravnateljica Mirjana Kulić pokazala novi dio vrtića, otvoren krajem prošle godine. Gradnja toga dijela zgrade osigurana je partnerstvom SAD-a i Republike Hrvatske. Mališani su za posjetitelje pripremili prigodan program, a Kohorst je potencirao dosadašnju sjajnu partnersku suradnju SAD-a i Vukovara te poručio kako i dalje žele pomagati djeci.

Mujkić je Kohorstu zahvalila na posjetu, istaknuvši kako je ulaganje u djecu i njihovu budućnost nešto najvažnije što možemo učiniti. "Neke generacije, uključujući i moju, nisu imale priliku pohađati vrtić u svojem gradu jer smo bili raseljeni po cijeloj Hrvatskoj. Naša je obveza i dužnost učiti djecu da sutra budu dobri ljudi, a to ćemo najbolje učiniti ako im pružimo priliku da imaju lijepo djetinjstvo", rekla je Mujkić.
D. Korpoš
Komemoraciju žrtvama Vukovara Kohorst je ocijenio iznimno dojmljivom i emotivnom