Novosti
JAVNE SLUŽBE TRAŽE POVIŠICU OD 5,8 %

Od 28. studenoga u štrajku
liječnici, učitelji, kulturnjaci...
Objavljeno 20. studenog, 2018.
Štrajkat će svaki tjedan po jedan dan, do ispunjenja zahtjeva

Sindikati zaposlenih u javnim službama od idućeg tjedna kreću u seriju štrajkova ako u međuvremenu s Vladom u procesu mirenja ne postignu dogovor o rastu osnovice za izračun plaća u idućoj godini. Čelnici sindikata koji okupljaju oko 180 tisuća zaposlenih u zdravstvu, školstvu, znanosti, kulturi i socijali, najavili su štrajk koji bi trebao početi 28. studenoga, a nastavit će se 4. i 13. prosinca, svakog tjedna jedan dan, sve do ispunjenja zahtjeva.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem na konferenciji za novinare rekla je kako je najava štrajka upućena Vladi zbog toga što su propali pregovori o povećanju plaća. "Ponuda Vlade nije išla u tom smjeru, nije prihvaćala argumente da su zaposlenici u javnim službama potplaćeni i da ne bi smjeli zaostajati sa svojim primanjima za standardom u Hrvatskoj. Vladina ponuda za tri posto povećanja osnovice plaća u 2019. poražavajuća je i ponižavajuća te jasno pokazuje da Vlada ne cijeni zaposlenike u javnim službama", istaknula je Šprem.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je kako je počela sindikalna nacionalna kampanja za bolje usluge građanima i bolji položaj zaposlenih u javnim službama, koja će trajati sve dok se s Vladom ne utvrdi javna politika plaća u tim službama. Naveo je da su sindikati Vladi najavili štrajk i proces mirenja, a sindikati ga opunomoćili da ih u tome zastupa. Mihalinec kaže da će sukladno zakonu najaviti poslodavcima koliko će trajati štrajk taj dan - cijeli dan ili kraće. "Serija od mnogo manje udaraca može dovesti do razgovora i konačnog rješenja", rekao je, dodajući kako sindikati traže rast plaća od 5,8 posto, što je projekcija rasta plaće 2019. u Hrvatskoj.

Predsjednica Sindikata socijalne skrbi Jadranka Dimić rekla je da je razlog štrajka dugogodišnje nezadovoljstvo zaposlenika u javnim službama nebrigom Vlade za javni sektor i to što građani koji cijeli radni vijek izdvajaju velike doprinose zaslužuju i kvalitetnu uslugu. Upozorivši da Vlada štedi na zapošljavanju liječnika, učitelja, socijalnih radnika i drugih, Dimić je rekla kako je samo u sustavu socijalne skrbi prije odluke o zabrani zapošljavanja bilo 8800 zaposlenika, da bi ih sada bilo 1727. "Vlada našim zaposlenicima u sustavu nudi mrvice koje su ostale u proračunu", upozorila je, osudivši prijedlog HUP-a da bi se dio zaposlenika iz javnih službi trebao prebaciti u javni sektor.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić upozorio je kako je to nastavak višegodišnje priče te smatra kako se radi o "nerealnoj zamisli" izvan prostora i vremena. "To govori da su ti umovi toliko izbrazdani iskrivljenom sviješću koji zovemo ideologija ili neoliberalizam, čiji je glavni sadržaj da je javna potrošnja nešto što je uvijek štetno, pretjerano i treba je stalno smanjivati kako bi se smanjivali porezi u zemlji i mogli se ostvarivati veći profiti", rekao je Ribić.

Igor Bošnjak/H
MARIĆ: PONUDILI SMO KOLIKO MOŽEMO
“Mislim da ćemo ovaj tjedan imati još jedan razgovor. Mi smo uvijek otvoreni za razgovor i ni u jedan od tih razgovora ne idemo s figom u džepu. Na prijašnjim sastancima jasno smo rekli koliko novca imamo na raspolaganju te da je moguće povećanje osnovice od tri posto od 1. siječnja. Jednima je to povećanje bilo prihvatljivo, drugima nije. I tad smo se dogovorili da idemo na razgovore iz godine u godinu. Gledajući ukupnu održivost svih javnih financija, nudimo ono što je zaista izvedivo. S naše strane mislim da je sve fer. Štrajk je legitimno pravo, razgovarat ćemo i dalje o tome”, rekao je ministar financija Zdravko Marić. Na spominjanje većih postotaka povećanja plaća, rekao je: “Nitko sretniji od nas da imamo mogućnosti i da javne financije mogu to pretrpjeti”. “Mi smo već rekli, i ponavljam, koliki je ukupni iznos novca koji imamo na raspolaganju. Tih tri posto je više od 900 milijuna kuna i nešto, a što je u samom proračunu za 2019.”, kazao je Marić, dodajući kako je svaki postotak 300 milijuna kuna te da su rekli koliko novca imaju, a ishod razgovora sa sindikatima nije želio prejudicirati.
Možda ste propustili...