Svijet
NJEMAČKI POLITIČARI O SPORAZUMU O MIGRACIJAMA

"Ne bismo smjeli biti pod utjecajem histerije desnice"
Objavljeno 20. studenog, 2018.
Njemačka vlada podupire Globalni sporazum UN-a o migracijama, istaknuo je u ponedjeljak glasnogovornik vlade Steffen Seibert, reagirajući na zahtjev demokršćanskog političara i jednog od kandidata za nasljednika kancelarke Angele Merkel Jensa Spahna, za preispitivanjem odluke o prihvaćanju ovog dokumenta. "Savezna vlada jasno podržava ovaj sporazum, jer će pomoći postizanju i primjeni planova njemačke vlade na području međunarodne migracijske politike", rekao je Seibert. On je istaknuo kako njemačka vlada vjeruje da je migracijski izazov moguće riješiti samo na globalnom planu te da nacionalni potezi "vode u slijepu ulicu".


Seibert je time reagirao na zahtjeve političara Kršćansko demokratske unije (CDU) i kandidata za nasljednika Angele Merkel na čelu stranke, koji je u jednom intervjuu zatražio potrebu preispitivanja odluke o prihvaćanju Marakeškog sporazuma ustvrdivši da je on sporan u nekim dijelovima CDU-a. Spahn, koji u kabinetu Angele Merkel obnaša dužnost ministra zdravlja, založio se za to da se na stranačkom kongresu CDU-a u prosincu glasuje o tomu treba li prihvatiti ovaj sporazum UN-a ili ne.


Spahnov prijedlog je i unutar CDU-a naišao na čuđenje i kritiku. "Mi ne bismo smjeli biti pod utjecajem histerije koju nam nameću desničari", rekao je potpredsjednik CDU-a i ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Baden-Wuerttemberg Thomas Strobl. Ministar gospodarstva Peter Altmeier, izrazio je čuđenje Spahnovim tvrdnjama kako se unutar CDU-a izbjegava rasprava o migracijskom sporazumu. "Zastupnički klub Unije CDU/CSU nedavno je opširno razgovarao o migracijskom sporazumu i donesen je zaključak da se, posebice kad je riječ o ovoj temi, ne popušta pritisku s desnog političkog spektra", rekao je Altmeier.


Marakeški sporazum u ponedjeljak je bio tema i u Sloveniji. "To što je Slovenija podržala globalni sporazum UN-a o reguliranim migracijama i što će sudjelovati na konferenciji u Marakešu u prosincu ne znači da Slovenija podržava ilegalne migracije", izjavio je slovenski premijer Marjan Šarec, odgovarajući na zastupnička pitanja na otvaranju parlamentarnog zasjedanja. Šarec je naglasio da država pristupom globalnom dogovoru o migracijama ne gubi suverenost na području imigracijske politike. "Sadašnje nezakonite migracije s kojima se suočavamo nisu posljedica migrantskog vala, nego posljedica djelatnosti krijumčarskih organizacija", kazao je Šarec. H/D.Pav.
Možda ste propustili...

BELGIJA ISTRAŽUJE MOGUĆE “GURANJE” PRORUSKIH KANDIDATA

Rusija se miješa u europske izbore

Najčitanije iz rubrike